ANNONSE
Annonse

– Folk har sagt de gråter når de leser boka

Anne-Grethe Leine Bientie ga i 2014 ut boka «Joekoen sjïehteles ryöjnesjæjja». Nylig kom den ut på norsk: «En skikkelig flink liten reingjeter». Foto: Privat

«En skikkelig flink liten reingjeter» er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Denne uka er forfatteren Anne-Grethe Leine Bientie gjest i Bokhjørnet på Nea Radio.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.10.2018 kl 15:33

ANNONSE
Annonse

– Dette er en fortelling som er blitt muntlig tradert i over 100 år. Det er egentlig bestefaren til mannen min som opplevde det som står i boka som liten gutt, sier Anne-Grethe Leine Bientie.

«En skikkelig flink liten reingjeter» kom ut på sørsamisk i 2014. Under kulturfestivalen Raasten Rastah på Røros ble boka også sluppet på norsk. I boka blir man kjent med en gutt som er på fjellet sammen med søsknene sine for å gjete rein, men som til slutt blir alene på fjellet.

– Storebroren fikk varm grøt over beinet sitt og fikk så store brannsår at han måtte dra hjem. Så blir småsøsknene igjen, alene på fjellet for å passe familiens reinflokk, og de går tom for mat. Søstera går hjem også, og han blir alene igjen på fjellet i dag etter dag etter dag. Det kommer ingen tilbake, forteller Leine Bientie.

Forelska i det sørsamiske språket

Leine Bientie har gitt ut flere bøker og salmer på sørsamisk, men selv er hun giftet inn i det samiske og lærte seg sørsamisk som voksen.

– Det var vanskelig til å begynne med. Det ble masse ord som svevet rundt i lufta for meg, og jeg hadde store problemer med å sy det sammen til et språk. Løsningen for meg ble et studium i sørsamisk på Nesna lærerhøgskole, sier hun.

Etter hard jobbing lærte hun seg språket, men hun er ennå ikke helt bekvem med å snakke sørsamisk. Men hun er veldig glad i språket.

– Det er et veldig spennende og vakkert språk. Jeg er helt forelska i setningsmelodien og alle lydene i det sørsamiske språket. Hvis jeg finner noen som gidder å snakke med meg om sørsamiske tostavelsesverb, så blir jeg overlykkelig.

Nominert til Nordisk råds pris

Sammen med illustratør Meerke Laimi Thomasson Vekterli er Anne-Grethe Leine Bientie nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris med boka.

– Det er sånn «klyp deg i armen»-opplegg altså. Er dette meg? Går det an? Er vi blitt nominert til en pris blant Nordens ypperste forfattere og illustratører? Jeg kan ikke helt skjønne det, men det er moro.

Hun forteller at de har fått mye oppmerksomhet etter at de ble nominert til prisen.

– Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger. Fra folk som gråter når de leser den, faktisk. Da blir jeg veldig rørt.

Hør hele Bokhjørnet med Anne-Grethe Leine Bientie her:

Siste nytt i Kultur Vis flere

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Kåret til beste stand under Rørosmartnan

Juryen har kåret to vinnere av beste stand under martnan. En i gata og en i martnashallen.

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Martnaskrus med hyllest til rørospolsen

Potteriet Røros har laget 700 krus til Rørosmartnan.

Tolker The Boss i Kimen

Tolker The Boss i Kimen

Namsos Allstar

Namsos Allstar ha tatt et dypdykk i materialet til Bruce Springsteen. Nå tar de med seg resultatet til Kimen kulturhus.

Poppet opp i Kimen

Poppet opp i Kimen

Vebjørn og Aune Sand inntar kulturhuset

Vebjørn Sand holder malerkurs for barn i alle aldre i Kimen Kulturhus denne uka. I tillegg er det pop-up utstilling og foredrag der broren Aune også deltar. Hør intervjuet med Norges kanskje mest eksotiske tvillingpar her.

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Bilder og video

Gjenopplev stemningen fra åpningen av Rørosmartnan

Klokken 12 tirsdag ble den 166. Rørosmartnan åpnet på Malmplassen.

UKM i Holtålen

UKM i Holtålen

Feiende flott arrangement, men hvor er guttene og hvor er bandene?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
ANNONSE