Nea Radio

Følger opp veteranene

NY stortingsmelding om veteranarbeidet er under planlegging (Illustrasjonsbilde) Foto: Forsvaret

– Deltakelse i internasjonale operasjoner er en viktig del av norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk. Norske kvinner og menn deltar på våre vegne. De opererer under krevende forhold, ofte med et høyt spenningsnivå. For dette fortjener de samfunnets dype anerkjennelse, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

De aller fleste kommer styrket hjem, med positive erfaringer og en unik kompetanse. Men tjenesten kan også føre til fysiske og psykiske skader. Her må samfunnet bidra med støtte og ivaretakelse.

– Veteranarbeidet de seneste ti årene har gitt gode resultater. Likevel er det fortsatt behov for oppmerksomhet om anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av personell før, under og etter tjeneste i internasjonale operasjoner, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Ny stortingsmelding

Regjeringen har nå igangsatt arbeidet med en ny stortingsmelding om veteranarbeidet. Det er ti år siden den første stortingsmeldingen, «Fra vernepliktig til veteran», ble lagt frem i Stortinget. Meldingen ble fulgt opp med handlingsplanen «I tjeneste for Norge» i 2011, og oppfølgingsplanen med samme navn i 2014.

Veteranorganisasjonene ble i et møte med forsvarsministeren i dag informert om at regjeringen nå vil lage en ny stortingsmelding om veteranarbeidet. Foto: Ylva Seiff Berge/ Forsvarets forum

– Oppfølgingen av personell etter endt tjeneste i internasjonale operasjoner og deres familier er et bredt samfunnsansvar som berører flere sektorer og departementer. Det er et ansvar regjeringen tar på største alvor. Nå vil vi gjøre opp status og peke ut veien videre for arbeidet på veteranfeltet, sier forsvarsministeren.
Sju departement samarbeider tett for å sikre god oppfølging av personell som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner.

Rapport innen utgangen av året

– Det tverrsektorielle samarbeidet har vært avgjørende for at vi har kommet dit vi er i dag. Forsvaret og veteranorganisasjonene har ytet avgjørende bidrag. Fylkesmannen har fått en rolle i oppfølgingen og stadig flere kommuner har egne veteranplaner, fortsetter Bakke-Jensen.
Forsvarsdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe for å vurdere om eksisterende erstatnings- og kompensasjonsordninger fungerer etter intensjonen. Arbeidsgruppa vil også se på hvilken innretning en klageordning for saker etter forsvarsloven bør ha, og praksis knyttet til foreldelse av krav fra veteraner. Rapporten skal være ferdig i løpet av 2019.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...