Nea Radio

Foldsjøen kan være reddet

Reddet?: Malvik kommune ønsker å kjøpe Foldsjøen, noe som betyr at naturperlen nå kan være reddet fra å bli tappet ned. Foto: Anne Gundersen/Arkiv

Malvik kommune ønsker å kjøpe Foldsjøen av Meraker Brug, etter at grunneieren besluttet å rive demningen og avslutte driften av kraftanlegget i Mostadmark.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.01.2019 kl 13:38

I følge rådmannens innstilling til formannskapet neste onsdag, ønsker Malvik kommune å kjøpe Foldsjøen i Mostadmark. Det var i april i 2017 det ble kjent at Meraker Brug ikke lenger ønsket å ha ansvaret for driften av demningen i Foldsjøen og i stedet ønsket å bygge et minikraftverk Dette kom etter at både innbyggere i Mostadmark, samt politikere og administrasjon i kommunen, hadde igangsatt et arbeid for å gjøre den delen av Malvik kommune mer attraktiv for innbyggerne. En riving av dammen ville ført til at vannspeilet i Foldsjøen ble betydelig senket, noe som ville ha gått ut over flora, fauna og kulturminner, i tillegg til å være lite tiltalende i forbindelse med naturopplevelser. Nå går altså kommunen inn og ønsker å kjøpe Foldsjøen fra grunneier som er Meraker Brug.

Fremme allmenne interesser

Av innstillingen framgår det at kommunen ønsker å inngå en privatrettslig avtale med AS Meraker Brug om å overta eierskapet til damanlegget på Foldsjøen, med tilhørende ansvar og forpliktelser. Formålet er å sikre og fremme allmenne interesser og verdier knyttet til natur, miljø, flomberedskap, friluftsliv og folkehelse i Foldsjøen og Mostadmark.

Utbedringer

Demningen i Foldsjøen er gammel og utdatert og utbedring er påkrevd, noe som er del av årsaken til at Meraker Brug ikke ønsket å fortsette driften. Når eierskapet til damanlegget er avklart, må Malvik kommune oppfylle lovpålagte krav og ta stilling til hvordan damanlegget skal utformes. Rådmannen bes legge fram ny sak om valg av utbedringsalternativ med tilhørende finansiering til politisk behandling når NVE har vurdert konsesjonsplikten.

Fraflytningstruet

Mostadmark har i lengre tid opplevd fraflytting nedskjæring i tilbud som for eksempel, butikk og barnehage. Protestene lot derfor ikke vente på seg da Meraker Brugs planer ble kjent. Nå ser det altså ut for at Foldsjøen kan være reddet, dersom formannskapet og kommunestyret velger å støtte rådmannens innstilling.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...