Nea Radio

Malmplassen:

Flott martnasåpning i godvær

Foto: Andreas Reitan

Det var næringsminister Iselin Nybø som holdt den offisielle åpningstalen for Rørosmartnan 2020.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Værguder i praktslag la rammen for en praktfull og flott martnasåpning på Malmplassen.

Atter at Hyttklokka hadde slått sine tilmålte slag, fikk et fulltallig publikum høre Aina Sandnes Røste, Dag Harald Bakken, Martin Løvø, Erik Roll og Jo Ryen på framføre Røros-sangen.

Deretter var det ordfører Isak Veierud Busch sin tur og etter hans hilsningstale, var det klart for offisiell åpning ved næringsminister Iselin Nybø.

Lin & Lengsel

Røros Folkedanslag hadde framvisning av Rørospols, før publikum fikk se tablået "Lin & Lengsel", om linets betydning som handelsvare i tidligere tider, og om livets lengsler når alt gikk litt langsommere enn i dag, med hesten som transportør. Jostein Løkken har skrevet manus, Rulle Smit har hatt regien, og tablået ble sikkert framført av Kirsti Sæter, Astrid Tronsmoen og Liv Bye.

Dalakopa

Så var det Dalakopa sin tur, og Dalakopa har som vanlig ei travel martna i vente. Både sammen, enkeltmusikere hver for seg og i mange ulike samspillgrupper.
Mange gleder seg nok allerede til kirkekonserten torsdag, der vi får høre mer fra både Dalakopa og gjestemusikere.

80 hesteekvipasjer

Men, da var det på tide å finne fram rosinen i pølsa, for så kom et åttitalls hesteekvipasjer med fôrbønder og lasskjørere inn på Malmplassen. Som tidligere år har de reist i flere dager med hest og slede for å komme fram til Rørosmartnan, der handelsvarene på lasset skal omsettes.
Ole Peder Svendsen hadde regien da Svein Arild Johnsgård og Lars Bjørk presenterte publikum for de åtte ulike kjørerlaga:

Foreningen Forbonden Klövsjö
Nord-Østerdal Lasskjørerlag
Hedmarken Lasskjørerforening
Selbu Lasskjørerforening
Fron Lasskjørerlag
Hestkjørere fra Tydal
Dalarna og Femund Fôrkørerforening og
Trøndelag Kjørelag

Rullan går

Og da var den 167. Rørosmartnan i gang!

Foto: Andreas Reitan

HESTEINNMARSJ: Svein Arild Johnsgård (t.v.) og Lars Bjørk presenterte hesteekvipasjene. Foto: Andreas Reitan

Foto: Andreas Reitan

Foto: Andreas Reitan

Foto: Andreas Reitan

Foto: Andreas Reitan

(Kilde: Rørosmartnan)

Hør næringsministerens åpningstale.

(Foto av næringsministeren: Marte Garmann)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...