Nea Radio

Flom- og jordskredfare i store deler av Trøndelag

Torsdagens jordskred i Storlidalen i Oppdal, der noe av skredmassene endte på vegen. Skredene starter gjerne flere hundre meter oppe i fjellsidene, og det er enorme naturkrefter i sving. Foto: Statens vegvesen

I vår, og senest denne uka, har Statens vegvesen hatt flere hendelser med jordskred som blokkerer veger i Trøndelag. Vegvesenet ber folk være obs og følge med på varslene.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2018 kl 12:47

Denne uka har Statens vegvesen og entreprenører jobbet på spreng med å rydde bort skredmasser fra veger.

Geologer har brukt helikoptre for å vurdere videre skredfare i høydedragene i Drivdalen og Storlidalen i Oppdal, og de har beredskap døgnet rundt for å takle naturhendelsene.

I tillegg jobber entreprenørene med å sørge for at dreneringen rundt vegnettet fungerer så godt som mulig.

- Det har vært hektiske døgn. Og det er fremdeles gult farenivå når det gjelder både flom og jordskred over store deler av fylket, sier avdelingsdirektør i vegavdeling Trøndelag i Statens vegvesen Region midt, Eva Solvi.

Starter i høyden

Jordskredene som har endt opp med å blokkere veger i Drivdalen og Storlidalen i Oppdal denne uka, startet flere hundre meter opp i fjellsidene. Det er voldsomme krefter i sving, og noe av skredmassene ender til slutt opp på vegen.

- Vi rydder vegene så raskt det lar seg gjøre, og vurderer i samarbeid med flere etater hvorvidt vi anser det for trygt å åpne vegene for trafikk igjen. Vi har god beredskap, men styrer ikke naturkreftene, sier Eva Solvi.

Statens vegvesen har året rundt geologer i døgnkontinuerlig beredskap. Det samme gjelder på byggherresiden. Det betyr at de rykker ut raskt hvis noe skjer, de rydder raskt opp på og langs vegen og de har fagfolk som kan vurdere hvorvidt det er fare for gjentakende skred.

– Men med over 70 mil riksveg, og 6000 km fylkesveg i Trøndelag, som til dels går i dalsider og ved elver, så er det viktig at folk som ferdes også følger ekstra godt med på værvarsel, flomvarsel og jordskredvarsel, skriver Statens vegvesen i ei pressemelding.

Jordskred- og flomfare i dag

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler om aktsomhetsnivå gult i store deler av Trøndelag nå. Gult nivå betyr følgende: «Utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt».

Det er varsel på gult nivå på flom- og jordskredvarsel både i Oppdal, på Dovre, på Røros, i Rennebu, i Tydal og i Selbu. Og det er gult varsel på flomnivå i de samme kommunene, samt i store deler av Innherred, Namdalen og i kyststrøkene.

Mer om varslene finner du på varsom.no.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...