Nea Radio

Norgesferie:

Slik sikrer du hytta i sommer

Hyttesommer: Hva kan du gjøre for å sikre hytta i sommer? Foto: TRYG FORSIKRING

Koronakrisen har medført at svært mange nordmenn planlegger Norgesferie i sommer. I en fersk spørreundersøkelse svarer nær fire av ti at de planlegger mer bruk av hytta i år enn tidligere. Det tilsvarer økt bruk for nær 200.000 hytter og fritidsboliger i Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

– På grunn av koronakrisen går vi trolig mot en markant økning i bruken av hytte i sommer. Det betyr også fare for at antall hyttebranner vil øke, noe som bekymrer oss. Mange hytter i Norge ligger uten nær tilknytning til naboer, og det kan være utfordrende for det lokale brannvesenet å komme frem i tide. Skulle det bli hele 40 prosent økning i hyttebruken kan det i tillegg medføre økt belastning på det lokale brannvesenet, som må håndtere eventuelle branntilløp, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Hyttefolket sjekker ikke røykvarslerne nok

I spørreundersøkelsen gjennomført av YouGov for Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring, svarer 24 prosent at de sjekker røykvarsleren hver gang hytta tas i bruk. Det betyr at langt de fleste er på hytta uten å vite om røykvarsleren virker eller ikke.

– En fungerende røykvarsler er den viktigste brannsikkerheten man kan ha. Skjer det noe, spesielt når man sover, så vil den varsle folk slik at man kan komme seg i sikkerhet. Har man ikke vært på hytta på lenge, kan batteriet ha gått tomt uten at man vet det. Det er derfor viktig å teste røykvarsleren hver eneste gang man tar hytta i bruk. Ikke minst nå etter hytteforbudet er opphevet, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

SJEKKLISTE FOR HYTTA

Test røykvarslerne hver gang du tar hytta i bruk og skift batteri om nødvendig.

Gå aldri fra levende lys.

Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.

Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.

Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.

Er hytta utstyrt med gassanlegg anbefales det å montere gassalarm.

Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslokkeutstyr.

Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldene regelverk.

Sjekk skorstein og ildsted. Fei skorstein etter behov.

Skriv ned GPS-koordinatene til hytta slik at det blir lettere for brannvesen og helsevesen å finne fram. Dette kan gjøres via kartverket: https://kartverket.no/kart/nodplakat/

15000 hytter mangler slokkeutstyr

Det er i underkant av 500.000 hytter og fritidsboliger i Norge, ifølge SSB. De fleste hyttene er over 30 år gamle. Tidligere undersøkelser har vist at vel 15000 hytter mangler slokkeutstyr, at 8000 er uten røykvarslere, og at mer enn 30.000 hytteeiere har opplevd brann på nært hold de siste ti årene.

– Det er påbudt med røykvarsler og slokkeutstyr i alle hytter og fritidsboliger. Årets sommer kommer trolig til å bli ganske annerledes for mange på grunn av koronakrisen. Vi oppfordrer derfor alle hytteeiere å gå gjennom brannsikkerheten på hytta. Sjekk røykvarslere og slokkeutstyr. Gå gjerne gjennom sjekklisten vår, og hold en brannøvelse med barna slik at alle vet hvordan de kommer seg ut av hytta selv når det er natt og mørkt ute, sier Søtorp.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 22.-26. april 2020 gjennomført til sammen 1000 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år. På spørsmål om de eier eller har tilgang til hytte har 394 av disse svart ja.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...