Nea Radio

Flere ønsker nye helsetjenester fra apoteket

Per T Lund er administrerende direktør i Apotekforeningen. Foto: KUBRIX

Regelmessig legemiddelgjennomgang er viktig for å redusere faren for uheldige legemiddelkombinasjoner og feilbruk. Apotekene kan spille en rolle og følge opp riktig legemiddelbruk.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

82 prosent av befolkningen over 60 år ønsker en gjennomgang av legemidlene sine hos apoteket. Det viser Helsepolitisk barometeret som legges frem i dag.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at om lag 76 000 hjemmeboende eldre over 65 år bruker minst 15 legemidler på resept i 2017. 570 000 eldre fikk fem eller flere legemidler i løpet av året.

– Regelmessige legemiddelgjennomganger er viktig for å redusere faren for uheldige legemiddelkombinasjoner og feilbruk. Legemidler er viktig ved behandling av alvorlige kroniske sykdommer, men kun når de brukes riktig. Forskning viser at minst 30 prosent av pasientene bruker legemidlene sine feil. Det er viktig med oppfølging og her kan apotekene spille en rolle, sier Per T. Lund, farmasøyt og administrerende direktør i Apotekforeningen.

En legemiddelgjennomgang er en systematisk metode for å kvalitetssikre den enkelte pasients legemiddelbruk, for å ivareta effekt og sikkerhet.

– I 2017 ble det gjort endringer i forskriften om legemiddelhåndtering. Den sier at alle sykehjemsbeboere på langtidsopphold har krav på at sykehjemslegen gjennomgår legemidlene ved ankomst og minst en gang i året. Det er fortsatt mange kommuner som ikke oppfyller dette kravet til legemiddelgjennomganger. Det bør iverksettes tiltak for å nå dette målet, sier Lund.

Vil slippe legebesøk

86 prosent av de spurte i Helsepolitisk barometer mener at på apoteket får de gode råd om legemidler og hvordan de skal brukes. Den høye tilliten er trolig med på å forklare at 7 av 10 ønsker at apotekene kan tilby flere helsetjenester, slik at de slipper å oppsøke fastlegen for enkle plager.

– Apotekene tilbyr nå flere nye helsetjenester. Nå kan alle astma- og kolspasienter sjekke sin inhalasjonsteknikk gratis hos en farmasøyt, og pasienter som nettopp har startet opp med hjerte- og karmedisiner få gratis oppstartsveiledning på apoteket. I tillegg tilbyr mange apotek å sette influensavaksine uten timebestilling, avslutter Lund.

Alle resultater:

50 % søker informasjon på Google dersom de trenger enkle råd om helsen.
70 % ønsker at apotekene kan tilby flere helsetjenester så de ikke må oppsøke fastlegen for enkel hjelp med helsen.
58 % mener at på apoteket får de gode råd om helse og hvordan de skal ta vare på helsen sin.
86 % mener at på apoteket får de gode råd om legemidler og hvordan de skal brukes.
76 % mener det er behov for at apoteket kan tilby legemiddelgjennomgang som en tjeneste for å hjelpe flere til riktig bruk av legemidler. Blant de over 60 år, er andelen 82 prosent.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...