Nea Radio

Flere fullfører videregående

FLERE FULLFØRER videregående skole. Illustrasjonsfoto: Selbu videregående skole Foto: Andreas Reitan

Bedre karakterer, mindre fravær og flere elever fullfører videregående.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Elevene i videregående opplæring er mer på skolen, får bedre karakterer og færre faller fra. – Dette er gode tall som viser at det går bedre i norsk skole, men vi har ambisjoner om å få enda flere til å fullføre. Derfor fornyer vi skolens innhold, innfører ny struktur på yrkesfag og satser på flere og bedre lærere, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Fraværet i videregående skole holder seg lavt og dagsfraværet ligger fortsatt rundt 40 prosent lavere enn før fraværsgrensen ble innført, det viser tall fra Udir. Samtidig øker karaktersnittet for fellesfagene og i realfagene for femte år på rad.

– Regjeringen har som mål at ni av ti elever som begynner på videregående skal fullføre og bestå innen 2030. Disse tallene viser at vi er på rett vei og bekrefter at innføringen av nye fraværsregler var riktig, sier Sanner.

Også eksamenskarakterene går opp i flere av fellesfagene sammenlignet med i fjor. Den største økningen var snittkarakteren i praktisk matematikk på Vg1 for studieforberedende utdanningsprogram som gikk opp fra 2,4 til 3,0.

Færre elever slutter i løpet av året

De siste seks årene har andelen elever som slutter i løpet av skoleåret sunket fra 4,2 prosent til 3,8. Det tilsvarer en nedgang på rundt 900 elever.

Nedgangen har vært like stor for studieforberedende og yrkesfag i denne perioden. På studieforberedende utdanningsprogrammer var det 2,3 prosent av elevene som sluttet i løpet av året i 2017-18. På yrkesfag var den samme andelen 6,3 prosent.

– Frafall i skolen er en av våre største utfordringer. Hvis flere fullfører videregående skole, vil færre havne utenfor arbeidslivet. Men for å få ned frafallet må vi begynne med tidlig innsats allerede i 1. klasse. Alle skal lære å lese, skrive og regne skikkelig. At flere fullfører er gode nyheter både for den enkelte elev og for Norge, men vi kan ikke la dette bli en hvilepute, sier Sanner.

Jentene får høyere karakterer enn guttene

Jentene får i snitt høyere karakter enn guttene til standpunkt, skriftlig og muntlig eksamen i de fleste av fellesfagene. Forskjellen mellom gutter og jenter er minst i kroppsøving, engelsk og matematikk, og størst i norsk og fremmedspråk. I fellesfagene er det kun i kroppsøving og praktisk matematikk for påbygging til generell studiekompetanse at guttene i snitt får høyere standpunktkarakter enn jentene.

Også i realfagene får jentene høyere karakterer enn guttene i de fleste av fagene. Det skiller minst mellom jenter og gutter i kjemi, fysikk og informasjonsteknologi.

(Kilde: Kunnskapsdepartementet)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...