Nea Radio

Flere får «juleallergi»

JULEALLERGI: Julestjerne er en av plantene allergikere bør unngå. Foto: Andreas Reitan

Juletrær, julestjerner, levende lys og gamle nisser hører jula til, men ikke alle tradisjoner er like allergivennlige. Nærmere 660.000 nordmenn plages av symptomer som tett, rennende og irritert nese, kløe og tung pust i jula.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2017 kl 16:18

Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

«Juleallergi» er en betegnelse på overfølsomhet hos allergikere og reaksjoner som oppstår når vi blir eksponert for irritanter gjennom høytiden. Svibler, julestjerner, juletrær, granbar, stearinlys, røkelse og ulike julekrydder er blant synderne. Andre kan reagere på støv fra julepynt, samt os og lukt fra vedfyring. I tillegg oppholder vi oss mye inne, noe som kan forsterke symptomene, skriver Allergiguiden.

Heldigvis finnes det råd. Med noen enkle grep er det fullt mulig å nyte en stemningsfull jul med både nisser og juletre, uten at det går utover allergien.

Allergiguidens ti tips for en allergifrisk jul:

1. Velg et juletre i plast fremfor et grantre, men husk å spyle av støvet fra i fjor. Plasttre finnes i mange ulike prisklasser og mange ser helt naturtro ut. Dersom du allikevel velger et ekte juletre bør dette også spyles. Det sitter ofte igjen muggsopp og gammelt pollen i bartrærne.

2. Tørk støv av julepynten som har ligget lagret fra forrige jul. Støv kan skape irritasjon i luftveiene.

3. Unngå å pynte med blomster som julestjerne ettersom planten inneholder slimhinne- og hudirriterende stoffer. Bruk heller allergivennlige alternativer som ildtopp, julekaktus, alpefiol, samt duftfrie roser, asalea og orkide.

4. Oppbevar bjørkved ute da det lett fører til allergiske reaksjoner. Bruk alternativt furu eller or når du fyrer i peisen.

5. Batteridrevne kubbe- eller telys kan være lurt, da mange reagerer på os og lukter fra stearinlys.

6. Også røkelse, parfyme og duftlys bør brukes med omhu – dette er dufter som kan føre til pusteproblemer og allergiske reaksjoner som hoste og kløe i nese og øyne.

7. En ekstra runde med støvsugeren og vaskefilla sikrer deg et godt inneklima og reduserer forekomsten av husstøvmidd. Men bruk gjerne microfiberkluter og tørrmopper når du tar julevasken. Vær forsiktig med kjemiske vaskemidler, da det kan skape irritasjon i luftveiene.

8. Vær forsiktig med «jule-krydder» som nellik, muskat og kanel. Det kan frembringe allergiske reaksjoner hos mange.

9. Også gløgg kan inneholde allergifremkallende krydder og kan derfor byttes ut med solbærsaft. Husk at mandler og rosiner kan være en allergisynder for mange.

10. Sørg for å kjøpe inn allergivennlig julegodteri. Skumgummi, sukkertøy og sjokolade uten melk, egg og nøtter er julekos som de aller fleste tåler.

Vær tidlig ute med medisinering

Selv om du er flink til å redusere forekomsten av irritanter i hjemmet, kan det være vanskelig, eller nærmest umulig, å unngå all eksponering. Allergifremkallende dufter og juledekor omgir oss overalt gjennom julemånedene november og desember: På kjøpesenteret, på jobben og i juleselskaper hos venner og familie. Derfor kan det være nødvendig å behandle allergiske symptomer med medikamenter.

Dr. Anders Østrem, fastlege og spesialist i allmennmedisin, anbefaler å starte medisineringen i god tid, slik at man er godt forberedt til julehøytiden.

— Det er viktig å få stilt riktig diagnose hos legen og bli forskrevet en behandling tilpasset den enkeltes symptomer. Medisiner må brukes i forkant, og fast så lenge en eksponeres for irritanter.

Til tross for at mange er preget av allergisymptomer viser undersøkelsen at kun seks av ti med allergilignende symptomer tar medisiner gjennom julehøytiden1. Østrem, tror mange kunne unngått symptomene dersom de var flinkere til å behandle allergien.

— Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner. Lokalbehandling med nesespray med en kombinasjon av antihistamin og kortison, eventuelt kun kortison alene gir ofte svært god effekt. Andre gode behandlingsalternativer er øyedråper eller allergitabletter, sier Østrem til Allergiguiden.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...