Nea Radio

Pass på Passop:

Flåttsesongen er her!

Utsatt: Også våre firbente, pelskledte venner kan bli syke av flåttbitt. Foto: Agria

Hvor ofte bør du sjekke hunden, hvor trives flåtten og hva slags symptomer skal du lete etter ved smitte? Bli klokere her!

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Flåtten er aktiv så lenge det ikke er snø og mildere enn fire-fem grader ute. Normalt varer sesongen mellom april og november. Nylig ble det observert flått også i Nord-Norge, og flåtten fins dermed over hele landet.

Hundene våre er utsatt for flåttbitt

Ettersom hundene våre tilbringer mye tid utendørs og gjerne utenfor turstiene, er de utsatt for flått. Flåtten oppholder seg i gress, kratt, lyng og busker mellom 10 og 20 centimeter fra bakken – områder hvor hundene våre ofte ferdes. Utover dette trives flåtten helst i skyggen og på fuktige steder.

Forholdsregler for hundeeiere

Vi anbefaler alle hundeeiere å sjekke gjennom pelsen etter tur, minst én gang daglig. Ta gjerne en sjekk på kveldstid etter den siste turen.

En flått som har funnet veien til pelsen, men ikke bitt seg fast, kan komme seg over i møbler, sengetøy og eventuelt på oss mennesker. For å unngå dette anbefales det å ikke sove i samme seng som hunden om sommeren, ifølge Flåttsenteret.

Slik fjerner du flåtten

Gre pelsen grundig gjennom med en smal børste eller bruk hendene, og vær ekstra oppmerksom på steder som lysken, bak ørene, halsen eller ved armhulene. Her er tre enkle steg for hvordan du best mulig fjerner flåtten:

Bruk helst en flåttfjerner. En pinsett kan fort knuse flåtten.

Når du tar tak i flåtten, start ved huden og dra den rett ut. Eventuelt vri den, alt etter hvilken flåttfjerner du har. Prøv å få ut hele flåtten, men dersom du oppdager at hodet eller munnen ikke følger med går det stort sett bra. Det som blir igjen av flåtten forsvinner gjerne av seg selv etter et par døgn.

Kvitt deg med flåtten. Skyll den gjerne ned i do eller brenn den.

Det er ikke uvanlig at bittstedet kan bli rødt i noen dager etterpå.

Symptomer på flåttbitt hos hund

Hvis flåtten har sittet på et annet pattedyr som for eksempel mus, kan den være bærer av bakterier og virus. Hunden kan få de flåttbårne sykdommene anaplasmose, borreliose og TBE (Tick-Borne Encephalitis). Det er heldigvis uvanlig at hunder blir syke av flåttbitt, men det er likevel viktig å være påpasselig.

En flått kan suge blod i 2 til 10 dager, og jo tidligere du fjerner flåtten fra hunden, desto lavere er risikoen for overføring av smitte.

Typiske symptomer på smitte:

  • nedsatt allmenntilstand og trøtthet
  • feber og smerte
  • nedsatt appetitt
  • mage- og tarmforstyrrelser
  • stivhet og iblant halting

Det kan ta opptil 30 dager før du oppdager symptomer på smitte. Hvis du mistenker at hunden din har blitt smittet må du kontakte veterinæren din for å få riktig behandling.

Flåttmiddel til hunden

Beskyttelse mot flåtten kommer i ulike varianter og størrelser. Blant annet kan du få tak i halsbånd, dråper og tabletter. Disse legemidlene får du på resept, så ta derfor kontakt med veterinæren din for god veiledning og anbefaling.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...