Nea Radio

Årets olsokkunster 2021:

Fire kunstnere representerer Hannah Ryggen Army

Grete Neseblod står bak dette verket og er en av kunstnerne i Hannah Ryggen Army. Foto: Privat

Hannah Ryggen Army, denne gangen representert ved de fire kunstnerne Julie Ebbing, Veslemøy Lilleengen, Pia Rognes og Grete Neseblod, er årets olsokkunstner på Stiklestad 2021.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2021 kl 12:02

– Vi er uhyre glad for og stolt over at Hannah Ryggen Army har takket ja til å være årets olsokkunstner, sier direktør ved Stiklestad Nasjonale Kultursenter Heidi Anett Øvergård Beistad.
– En viktig del av talerstolarbeidet til SNK er å løfte kunstens samfunnsrolle som ytring, utfordrer og samtaleskaper. De fire kunstnere som kommer til oss i sommer har vist en enestående evne til å gjøre nettopp det. Vi gleder oss enormt til å se hvilke nye lag av fortellinger og samtaler de vil tilføre Stiklestads tusenårige historie.

Temaet for Olsokdagene 2020 er RETTFERDIGHET, et tema som vi deler med Olavsfest. I forlengelsen av temaet, og spesielt med tanke på den store nasjonale og internasjonale pågående debatten om representativitet i kunstfeltet har SNK valgt å invitere Hannah Ryggen Army (HRA) til å være årets olsokkunstner.

Om HRA

Hannah Ryggen Army fungerer som et autonomt nettverk bestående av kunstnere fra flere forgreninger innen kunstfeltet. HRA er en hyllest til Hannah Ryggen (1894-1970), et geni i sin samtid, men i ettertiden mer eller mindre utelatt fra kunsthistorien. Ryggen var en kriger i kunsten: En modig kunstner, anti-fascist, feminist og humanist som formidlet sin samtid med billedveven som uttrykksform og våpen.

HRA har gjennomført kunstprosjekter av ulik størrelse rundt om i Norge de siste årene. Deres arbeid kjennetegnes av høy kunstnerisk kvalitet og samfunnsengasjement. Gjennom en aktivistisk tilnærming undersøkes maktstrukturer, demokrati, ytringsfrihet og feminisme. De svarer slik i stor grad på tankegodset bak konseptet Talerstolen Stiklestad og SNKs verdier tankevekkende, troverdig, inviterende og uredd.

–Vi har valgt å tenke annerledes rundt utstillingsformatet dette året. I tillegg til den tradisjonelle utstillingen i Leidangsgalleriet, har vi invitert Hannah Ryggen Army til å ta museumsområdet i bruk» sier Heidi Anett Øvergård Beistad og legger til «Hvordan dette skal løses er vi i dialog med HRA om. Målet er å skape en olsokutstilling som utfordrer og engasjerer og som i kraft av det både skaper nye tanker og gir grunnlag for verdifulle samtaler.

Litt informasjon om kunstnerne:

Julie Ebbing (f. 1985, Bangsund, Namsos) er grafiker og billedkunstner. Med tegning som utgangspunkt arbeider Ebbing med grafikk, trearbeid, broderi og installasjoner. Selv definerer hun sin egen kunstneriske praksis som å oppholde seg i skjæringspunktet mellom håndverk og hærverk. Ebbing har en mastergrad i grafikk og tegning fra KhiO og bor og arbeider i Trondheim.

Pia Antonsen Rognes (f.1986 i Trondheim) jobber med skulpturelle verk i tekstil. Hun har sin utdanning fra Iceland Academy of the Arts i Reykjavik, og Kunst- og Designhøgskolen i Bergen. I 2015 mottok hun debutantprisen på den 39 Trøndelagsutstillingen, og i 2013, Kunsthåndverkprisen fra BKH.

Veslemøy Lilleengen (f.1975) er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim (2018) og er tredje generasjons billedkunstner. Lilleengen er opptatt av å involvere publikum i prosjektene, slik at man kan ha mulighet til å bli deltager og ikke bare tilskuer. Arbeidene har alltid en underliggende tilknytning til hjemgården Vestråt på Ørlandet, noe som kommer til utrykk i materialvalg og tema. Hun har blant annet vist arbeider på BABEL visningsrom for kunst, Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, Erkebispegården, Årsutstillingen for norske kunsthåndverkere og Trøndelagsutstilling 2020. På de to sistnevnte vant hun debutantprisen for verket «Heimstavn» og «Jordtanker». Innkjøpt av Nordenfjeldske kunstindustrimuseum 2019 og 2020.

Grete Neseblod (f. 1980 i Trondheim) bor på Nesodden og har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo. Neseblod har hatt separatutstillinger ved Onomatopee Projects (Eindoven, Nederland), Levanger kunstforening, SOFT galleri (Oslo) og Kunstplass [10] (Oslo). Hun har deltatt i gruppeutstillinger ved blant annet Bodø Kunstforening, Telemarksgalleriet, Akershus Kunstsenter og Art Fair Suomi (Helsinki). Grete Neseblod var også representert ved høstutstillingen i 2014, 2015 og 2019 og har nå en separatutstilling ved Østfold kunstsenter.

Tidligere olsokkunstnere: Nils Aas, Knut Steen og Ludvik Eikaas (2001), Håkon Gullvåg (2002), Håkon Bleken (2003), Franz Widerberg (2004), Inger Sitter (2005), Arne Nøst (2006), Bård Breivik (2007), Ørnulf Opdahl (2008), Kjell Nupen (2009), Håkon Bleken (2010), Johanne Marie Hansen-Krone (2011), Magne Furuholmen (2012), Karen Bit Vejle (2013), Ulla Mari Brantenberg (2014), Per Fronth (2015), Ragnhild Stuberg og Keisuke Ueno (2016), Lars Elling (2017), Hilde Vemren og Magne Rygh (2018), Ståle Gerhardsen (2019) og Finn Graff (2020).

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...