Annonse
Nea Radio

Galåvolden gård:

Fikk spesialitetsmerket

Gunn Brønnum og Ingulf Galåen fra Galåvolden Gård med Spesialitetsmerket for sin eggelikør. Foto: Privat.

I helga ble det delt ut Spesialitetsmerket til tre trønderske lokalmatprodukter. Blant dem Eggelikør fra Galåvolden gård.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 08.11.2022 kl 10:24

Annonse

- Vi lager eggelikøren på ekstra gule og smakfulle eggeplommer fra egne høner.
 Vi er spesielt stolte av at den lages på håndverksmessig vis på gården, og at den er den eneste norske eggelikøren på markedet, sier Ingulf Galåen i en pressemelding fra Norsk Mat.

Røros Eggelikør en 100% norskprodusert eggelikør. Likøren tilvirkes av eggeplommer og norsk brennevin fra Hoff på Gjøvik.

Eggelikøren fra Galåvolden kan nå smykke seg med Spesialitetsmerket. Foto: Privat.

Festmiddag

Lørdag 5. november var det duket for festmåltid i Trondheim Spektrum, for å feire at Trondheim og Trøndelag har status som europeisk matregion i 2022. Under middagen ble det tildelt Spesialitetsmerket til både mat og drikke fra Trøndelag.

- Å tildele Spesialitet til så vidt forskjellige produkter som Grævfisk fra Lierne, Gardsrømme fra Per-Hansagarden og Røros Eggelikør fra Galåvolden der fellesnevneren er kvalitetsråvarer, realt håndverk og lidenskap for smaksopplevelsen viser at Trøndelag har lokalmatprodusenter som absolutt fortjener hederen Spesialitet for lokalmat i særklasse, sa Nina Sundqvist, administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat under tildelingen.

Arrangementet var et samarbeid mellom Næringsforeningen i Trondheimsregionen, Trondheim Spektrum, European Region of Gastronomy og Trondheimsregionen.

Representanter for de tre lokalmatprodusentene var til stede og tok stolt imot diplomer og gode ord for sine produkter. Alle produktene er vurdert av en matfaglig jury.

Gardsrømme fra Per-Hansagarden Gardsysteri

Gardsrømme fra Per-Hansagarden gardsysteri er laget av gårdens egen melk.
 Melken separeres og fløten pasteuriseres før det tilsettes syrekultur og syrningen foregår i romtemperatur i ett døgn.

Fagjuryens begrunnelse: Gardsrømme fra Per-Hansagarden er vellaget håndverksprodukt. Rømmen har en svært fyldig og rik smak med en flott friskhet og syrlighet som kompletterer produktet og gir en god munnfølelse.

Grævfisk fra LiVERTEN AS

- Grævfisk er en særegen spesialitet fra Lierne som ligner litt på rakfisk, men er mildere, søtere og syrligere på smak. Grævfisk blir kun produsert i Lierne, og vi kaller den for Liernes nasjonalrett, sier Roy Inge Bergli i LiVERTEN AS.

Grævfisk har en dokumentert og lang historisk tilknytning til Lierne og representerer en levende matkultur. Røye fra Blåfjell renses og vaskes og legges i saltlake med sukker og salt. Etter en uke i saltlake blir fisken lagt i kokt melkemyse tilsatt litt sukker og brunost. Fisken legges i bøtter og avkjøles. Etter en modningstid på om lag 6-8 uker er produktet konsumklart.

Fagjuryens begrunnelse: Grævfisk har en mild og lett søtlig smak med noen smaksnoter av myse og brunost. Grævfisk er et produkt uten sidestykke i Norge og er en helt unik stedsmarkør for Lierne som region.

Nøkkelord