Nea Radio

Kildesortering:

FIAS er fornøyd

Innbyggerne i Fjellregionen har gjort unna den første måneden med kildesortering av søppel.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Kildesortering av matavfall i Fjellregionen startet i september, og etter en måneds drift har FIAS mottatt 67,2 tonn matavfall, noe som utgjør cirka 2/3 av den mengden som er forventet i 2020.

Det anser FIAS som en god start.

– Vi er veldig fornøyd med at så mange har begynt å sortere ut matavfallet, slik at vi kan resirkulere næringsstoffene, og bidra til å produsere biogass som kan erstatte fossilt drivstoff for bussene i Trondheim. Samtidig håper vi jo at maten som kastes ikke er mat som kunne vært spist, sier kommunikasjonssjef Hanne Maageng Olsen.

Innsamlet mengde tilsvarer omlag 2,5 kg per innbygger i denne måneden, det vil si cirka 30 kg matavfall per innbygger per år. I

Norge er det beregnet at hver innbygger kaster omtrent 70 kg mat, og at omlag 42 kg av dette er mat som kunne vært spist.

– FIAS legger til rette for resirkulering av matavfall for å kunne ta vare på ressursene i skrell, skrotter, skall og kaffegrut, men vi oppfordrer samtidig til å unngå å kaste spiselig mat. Det er den beste måten å utnytte verdien av den maten som produseres, sier Maageng Olsen.

Tall fra SSB viser at hver innbygger i Norge kastet 427 kg avfall i 2019. Det er en økning på 6 kg siden 2018. Ettersom flere innbyggere har fått tilbud om utsortering av matavfall, er mengden restavfall har gått noe ned, og økningen gjelder utsortert matavfall og hageavfall.

Over 90 prosent av kommunene i Norge hadde tilbud om kildesortering av matavfall i 2019, og nå kommer FIAS og kommunene i Fjellregionen etter.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...