Nea Radio

Oppfordrer sterkt:

FHI ber deg om å laste ned appen

Sterk oppfordring: Last ned appen Smittestopp, er bønnen fra Folkehelseinstituttet. Foto: Illustrasjonsbilde

Rundt 20 % av den voksne befolkningen i Norge har lastet ned appen Smittestopp. Nå oppfordrer folkehelseinstituttet alle andre om å gjøre det samme.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Siden 21. desember har 860 000 nordmenn over 16 år lastet ned Smittestopp. Dette utgjør rundt 20 % av befolkningen. 964 personer har registret at de er smittet i appen, noe som har gjort at de man har vært i nærheten av, og som også har lastet ned appen, får melding om å teste seg. Varselet medfører ikke karantene.

– Dette er veldig nyttig i smittesporingsarbeid, sier prosjektleder for Smittestopp ved Folkehelseinstituttet, Terje Granum.

– Vi vet at det er folk som har blitt varslet gjennom appen, har testet seg, og fått positivt resultat. Noen av disse sier at de under ingen omstendigeheter ville ha testet seg om det ikke var for dette varselet. Derfor er appen en viktig brikke i kampen mot viruset, mener Granum.

Det er mange som av forskjellig grunner sitter på gjerdet når det gjelder å laste ned appen.

– I denne gruppen er det flest menn mellom 30 og 39 år. Jeg oppfordrer sterkt alle som enda ikke har gjort det om å få appen innstallert.

Sikker teknologi

Smittestopp bruker Bluetooth-teknologi og er, i følge Granum, helt sikker å bruke.

– Denne appen er ikke den samme som først ble lansert, men bruker teknologi fra Apple og Google.

Granum sier at personvern og sikkerhet har stått i høysetet under utviklingen av appen.

– Kodingen vi har brukt ligger åpen, slik at en kan gå inn og se på hvordan vi har gjort det og hva appen faktisk registrerer. Det er mange som har benyttet seg av denne muligheten og bekreftet at alt er i orden. Vi har også fått innspill om hva vi kunne ha gjort for å gjøre appen mer effektiv og det har vi tatt med oss. Derfor understreker jeg at det ikke er noen grunn til å la spørsmålet om sikkerhet være en grunn til å ikke laste ned appen.

Han understreker at appen bare vil ha effekt dersom en stor nok del av befolkningen bruker den.

– Det er en svært effektiv måte å holde kontroll på viruset på, men bare dersom mange nok blir med på dugnaden.

Internsasjonalt

Nytt denne uka er at appen nå virker på tvers av landegrensene.

– Det er nå interaksjon mellom denne appen og andre apper i EU. Det betyr at om du mot formodning er ute og reiser, eller om du er i nærheten av noen som har en annen app, så vil teknologien likevel fungere, sier Terje Granum.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...