ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Femundløpet avlyses

Foto: Berit Kleven

Det har vært knyttet stor spenning til om det ville bli Femundløp i år. I dag kom endelig svaret fra Helsedirektoratet. Det vil i 2021 ikke bli arrangert grunnet smittesituasjonen i landet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Etter å ha fått det endelige svaret fra Helsedirektoratet i dag er det klart for at det ikke vil bli Femundløp i år.

Helsedirektoratet ønsker ikke store arrangementer

Kommuneoverlege i Røros og Holtålen, Anne-Lajla Westerfjell Kalstad sier at de har hatt tett kontakt med Femundløpet, og at det er gjort et svært godt arbeid gjennom hele prosessen som ikke kunne vært gjort annerledes.

- Helsedirektoratet ønsker ikke store arrangementer, eller arrangementer i det hele tatt der folk må reise og flytte seg, og hvor det samles folk fra ulike kommuner, og årets løp anbefales derfor avlyst, opplyser Kalstad. Hun sier Folkehelseinstituttet også var enige i at smittevernarbeidet som er gjort er godt og forenlig med en gjennomføring. Vi som er kommuneleger har gjort mange vurderinger i forhold til det smittevernmessige, og mener det skal være mulig å gjennomføre. Det kom nye nasjonale føringer på mandag, og etter det har vi måttet jobbe oss inn i det juridiske i det. Vi sendte en henvendelse til Fylkeslegen om hvordan de nye retningslinjene skal tolkes, hvorpå disse ble sendt videre til Helsedirektoratet. Helsedirektoratet sier at de ikke ønsker at arrangementer avholdes, da det ses en økende tendens til mutert virus i Norge. Pandemien er i en god utvikling, og tallene synker for hver dag, men det er veldig usikkert med de muterte virusene. Får disse grep, kan pandemien løpe løpsk, sier Anne-Lajla Westerfjell Kalstad.

Lang prosess

Det har siden tidlig i høst blitt jobbet med et alternativt løp som skulle imøtekomme de gjeldene regler og restriksjoner som er knyttet til å arrangere et så stort hundeløp under Covid-19 pandemien.

- Det har vært en lang prosess som vi startet med tidlig i høst. Vi fikk tidlig tilbakemelding på at det var gjennomførbart med de endringene vi la inn med tanke på restriksjoner knyttet til Covid-19. Røros kommune som er hovedarrangementskommune har virkelig bidratt i å være rådgivende organ og innhente informasjon om gjeldene retningslinjer fra sine overordnede organ som fylkeslege, FHI og Helsedirektoratet, sier daglig leder for Femundløpet, Jon Anders Kokkvoll.

Helsedirektoratets nei

Dessverre så sier nå Helsedirektoratet at det ikke lar seg gjennomføre på en god og sikker måte ut i fra de gjelde reglene. 
Daglig leder Jon Anders Kokkvoll sier beslutningen er vond, men at styret og organisasjonen tar Helsedirektoratets beslutning til etterretning.

-Jeg har på vegne av styret og ut i organisasjonen kommunisert at vi forholder oss til helsemyndighetenes råd. Det har vært forbilledlig hvordan vi har jobbet med kommunene, og nå må vi se på mulighetsrommet vi har. Vi jobber med å se alternativer til et tilsvarende eller lignende løp på et senere tidspunkt i vinter. For oss som organisasjon er dette en stor nedtur, men det er det også for alle deltakerne som har brukt utallige timer på trening og forberedelser. Det er lagt ned enormt mye ressurser for deltakerne gjennom mange år, og særlig det siste året mot det som skulle bli det råeste hundeløpet i Europa på lang tid, sier Kokkvoll.

Et trist hundekjørerforbund

President Siri Barfod i Norges Hundekjørerforbund er også lei seg for at Femundløpet må avlyses.

- Dette viser hvilken vanskelig situasjon idretten står i i disse dager, og jeg vil gjerne gi honnør til løpsledelsen og Femund Trekkhundklubb for hvordan dette har vært forberedt. Jeg skjønner at det er en tung avgjørelse, men det jeg blir glad for å høre er positiviteten apparatet rundt viser, og ønsket om å jobbe for å rede grunnen for morgendagens idrettshelter og morgendagens løp. Et slikt løp løftes av utrolig mange hender, understreker Barfod.

Nøkkelord

ANNONSE