Nea Radio

Felles virkelighetsforståelse

Morten Harper, Stjørdal SV. Foto: Privat

Kommunestyrerepresentant i Stjørdal SV, Morten Harper, mener posisjonspartienes kuttpolitikk skaper usikkerhet og bekymring.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Debatten om Stjørdals økonomiske situasjon og utfordringer er i gang, og forslag til dramatiske kutt er lagt på bordet. Ordførerpartiene ville i kommunestyret forrige uke kun frede grendeskolene/oppvekstsenter, dermed henger nedleggingstrusselen over Skatval og Lånke bosenter. Frem til nytt budsjett skal vedtas på slutten av året, fortsetter usikkerheten for viktige velferdstilbud som Bonitas, Stjørdal Aktivitetssenter og om nedbemanning hos blant annet Ungdomskontakten og PPT.

Brukere er redde for å miste hjelpen de trenger, foreldre er bekymret for bemanningen i skole og barnehage, i tillegg opplever ansatte en svært presset situasjon. Tillitsvalgte påpeker at «budsjettene ikke strekker til». Derfor er det et drøyt forsøkt på hersketeknikk når ordføreren i kommunestyret sier han ser en «felles virkelighetsforståelse». Nei, Vigdenes, det kommer bekymringsmeldinger fra alle kanter mot den kuttpolitikken som posisjonspartiene knesetter.

Ved å redusere kravet til bokført overskudd, kan vi investere mer for fremtiden. Vi investerer i mennesker som har behov for hjelp og bidrar til en positiv utvikling for de mange i Stjørdal. Vi investerer i barn og unge. Forebygging mot utenforskap og rus lønner seg på lang sikt. Vi investerer i de ansatte, der realistiske økonomiske rammer gir motivasjon og kvalitet, og legger grunnlaget for redusert sykefravær.

De fleste i Stjørdal har det materielt sett bra, som i resten av Norge, men forskjellene øker. For eksempel ser vi en utvikling der barnefattigdommen i Stjørdal har økt. Kuttene i den kommunale velferden rammer særlig hardt de som trenger ekstra hjelp og forskjellene i Stjørdal blir enda større. Ser ikke ordføreren denne delen av virkeligheten, eller velger han å se bort fra den?

Ordførerpartiene fremhever «konkurranseutsetting som et virkemiddel for økonomiske kostnadsreduksjoner». Det er en blåblå oppskrift, der den økonomiske gevinsten over tid er tvilsom. Selskaper som Orange Helse og Stendi er ikke Blå Kors – de er snarere blåruss der det viktigste er egen fortjeneste. Kommunen mister dessuten kompetanse ved privatisering, og oppfølgingen av kvalitet blir svakere og styring etter behov blir vanskeligere.

Som politikere bør vi lytte mer til de ansatte, ikke kutte i grunnlaget for å skape gode tjenester. Vi vet at mange ansatte bruker mye tid og krefter på rapportering og administrasjon. Rigid målstyring stjeler tid fra den jobben som skal gjøres. Selvsagt skal vi være sikre på at oppgavene blir gjort, men det handler ikke minst om tillit og godt arbeidsmiljø. Det vi trenger er ikke konkurranseutsetting, men en tillitsreform der de ansatte bidrar til hvordan vi utvikler best mulig tjenester.

I koronakrisen har vi sett den store jobben som er gjort av kommunens ansatte i helse og omsorg, skole, barnehage og renhold. Takken fra ordførerpartiene er krav til nye kutt og varsel om privatisering. Hva slags virkelighetsforståelse er det?

Morten Harper

Kommunestyrerepresentant Stjørdal SV

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...