Nea Radio

Kulturskatt:

Fele fra 1773 restaureres i Selbu

Fela fra 1773 er Norges nest eldste bevarte. Foto: Stian Elverum

Han er nok mest kjent som klokkemaker, men han bygde også ei fele. Børre Langland-fela fra 1773 restaureres nå i Selbu og skal være klar til kulturkveld i Ålen neste torsdag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Børre Hansen Langland (født i Ålen i 1732) får sin egen kulturkveld i Ålen i neste uke.
Allviteren, oppfinneren og renessanse-mennesket er nok mest kjent som klokkemaker, og ei prosjektgruppe med Ole Gunnar Folde og Hans Grønli i spissen har forsøkt å kartlegge så mange som mulig av de 350 klokkene han laget.

Torsdag den 18. juni presenteres prosjektet på en kulturkveld i Ålen.

Børre Langland var en avansert tusenkunstner og laget både veggur, golvklokker, bordklokker og lommeur. Noen hadde avanserte funksjoner som spillverk, vekkefunksjon, månefaser og dato. Alt dette var svært avansert på slutten av 1700-tallet.

Norges nest eldste fele

Men ålbyggen prøvde seg også som felemaker.
Ei fele etter Langland har vært oppbevart på bygdemuseet i Ålen, og nå er fela på "selbureis" i et forsøk på å bli spillbar til kulturkvelden.

- Det skal vi nok klare, sier felemakerne Bo Ivan Folde og Ingebrigt Kulseth fra Selbu Felebyggerlag, som nå gir seg i kast med klenodiet, men knapp tidsfrist for å lykkes.

Hør intervju med Bo Ivan Folde og Ingebrigt Kulseth

Ingebrigt Kulseth og Bo Ivan Folde med Langland-fela Foto: Stian Elverum

Nå skal fela bli spillbar igjen

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...