Nea Radio

Feiret Trestakk

Markering:I går feiret Equinor på Stjørdal produksjonsstart for Trestakk-feltet. På bildet: Områdesjef Siri Kindem, olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg og ordfører i Stjørdal Ivar Vigdenes. Foto: Anne Gundersen

Onsdag markerte Equinor på Tangen i Stjørdal produksjonsstart på Trestakk-feltet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Husets eget storband, storfint besøk av ordfører og minister og taler i lange baner var settingen da alle ansatte på Tangen var inviterte til feiring i kantina onsdag.

- Det har tatt oss over 30 år fra funn til felt, sier områdesjef Siri Kindem, som er glad for at produksjonen endelig er i gang på Trestakk-feltet.

- Vi er flinke til å feire her på Stjørdalkontoret og nå fortjener alle virkelig en påskjønnelse, smiler hun.

Trestakk er knyttet til produksjonsskipet Åsgard, et skip som nå skulle ha vært inne i sin siste fase. Men med Trestakk oppe og i drift, kan skipet se fram mot mer en ti år ekstra med produksjon.

Saken fortsetter etter radiointervjuet

Foto: Anne Gundersen

Oljeproduksjon i mange år

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg kastet glans over markeringen.

- Alle vet at uten oljeproduksjonen hadde Norge ikke oppnådd den velstanden vi har i dag. Fra å ha vært et av Europas fattigste land, er vi nå blant de rikeste land i verden. Det hadde ikke vært mulig uten oljeeventyret, sier Freiberg.

- Og olje- og gassproduksjonen er noe vi som nasjon skal leve av i veldig, veldig, veldig mange år framover, mener han og legger til at dersom Norge stanser oljeproduksjonen så vil det bli enda vanskeligere å nå klimamålene i Paris-avtalen.

– Dette er fordi vi her i landet produserer olje på en mer energieffektiv måte enn mange andre aktører på markedet. Verden må ha sine energikilder uansett og dersom vi ikke bidrar med våre 2 % så vil klimaet lide under det. Det er også sånn at vi er i front når det gjelder å utvikle teknologi som produserer denne renere energien. Dette er teknologi vi selger til hele verden og som bidrar ytterligere til å nå klimamålene.

Saken fortsetter undr bildet

Åpner: 16. juli var det produksjonsstart på feltet Trestakk. Foto: Equinor

Negativt ordskifte

TRESTAKK

Den 16. juli startet produksjonen fra havbunnsfeltet Trestakk på Haltenbanken i Norskehavet. Trestakk er knyttet opp til det flytende produksjonsskipet Åsgard A og utvinnbare ressurser i feltet er estimert til 76 millioner fat olje. Produksjonen startet på tid, under budsjett og uten alvorlige hendelser.

Ved oppstart vil Trestakk produsere om lag 22.000 fat olje daglig (3.500 sm3). På det meste vil produksjonen være om lag 44.000 fat olje per dag (7.000 sm3). Det er ventet at Trestakk vil produsere i 12 år.

Da prosjektet ble godkjent av myndighetene i 2017 var investeringene estimert til 5,5 milliarder. Ved oppstart er det ventet at de endelige kostnadene blir nærmere 5 milliarder kroner.

Ordfører Ivar Vigdenes er stolt av Equinor på Tangen.

- Vi skal være klar over det at her foregår det en større verdiskapning per uke enn det gjør i hele resten av Stjørdal i løpet av et år, dersom vi måler det i kroner og øre. Det skal vi være stolte av. Han legger til at han ikke liker at det offentlige ordskiftet har tatt en negativ vending når det gjelder olje- og gassnæringen.

- Dette er den aller viktigste inntektskilden vi har og mye av det som kommer fram i offentligheten er basert på falsk informasjon. Her i Norge produserer vi så ren energi som mulig og vi gjør det på en god og sikker måte. Synergieffekten som skapes av oljenæringen er svært omfattende og er med på å holde Norge gående, sier han.

Klapp på skulderen

Siri Kindem bekrefter at de ansatte i næringen kan kjenne på at jobben de gjør kan bli framstilt som negativ.

- Derfor er det ekstra viktig å markere når vi gjør noe som virkelig er bra, slik som i dag. Det er mange glade ansatte her i dag. Det at både ordfører og minister kommer hit for å feire med oss, viser at jobben vi gjør er viktig. Det er veldig fint å oppleve, sier hun.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...