Nea Radio

Lege med 33 års erfaring:

-Fastlegeordningen kan ikke reddes

Per Arne Gjelsvik: - De fleste legene som er i fastlegeordningen jobber det de klarer. De jobber ikke noe mer om de får mer penger. Vi trenger flere hender og hoder, sier han. Foto: Iver Waldahl Lillegjære

Den mangeårige legen og venstrepolitikeren Per Arne Gjelsvik fra Røros mener at fastlegeordningen ikke lenger kan reddes.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 18.08.2021 kl 16:27

- Jeg er enig i at fastlegeordningen holder på å rakne. Innerst inne tror jeg faktisk at den ikke kan reddes heller. Det har gått for langt, sier Gjelsvik til Nea Radio.

Gjelsvik gikk av med pensjon tidligere i sommer etter 33 år som lege. På sin pasientliste hadde han 1400 pasienter. I løpet av det siste året på jobb så han at situasjonen forverret seg og frustrasjonen over å ikke kunne møte pasientene når de trengte det, gjorde hverdagen vanskeligere.

-Pasientene som skulle hatt time i løpet av et par uker fikk ikke time før om et par måneder fordi det ikke er noe ledig før. Det gjør at du går i en kvalitetsfrustrasjon som er særdeles krevende. Det har nok akselerert fastlegekrisen det siste året, forteller Gjelsvik.

Gjelsvik mener at pandemien og koronasituasjonen som vi har hatt de siste 18 månedene har vært særdeles utarmende for norsk allmennmedisin og for fastlegeordningen.

Ikke bare et spørsmål om penger

Nå i valgkampen har flere politikere lovet bort store pengebeløp for å løse fastlegekrisen. Gjelsvik sier at det ikke er så enkelt.

- De fleste legene som er i fastlegeordningen jobber det de klarer. De jobber ikke noe mer om de får mer penger. Vi trenger flere hender og hoder. Slik som arbeidssituasjonen er som fastlege i dag så er ikke slike jobber vurdert som så veldig attraktiv av flertallet av de yngre legene, forteller han.

Byfaste partnere

Han sier også at det er flere kvinner enn menn som utdanner seg til leger og at det kan ha noe å si for redusert rekruttering til fastlegeordningen i distriktet.

- Kvinnene er flinke doktorer og har egenskaper som passer inn i yrket. Men det kan bety noe for redusert rekruttering til allmennpraksisen mener jeg, sier Gjelsvik.

Han sier at de fleste kvinnene som blir ferdigutdannet til lege er i slutten av 20-årene og at de har partnere som har høy utdannelse.

- Hvis de har partner så har denne i stor grad høyere utdanning og en jobb som gjør at de er byfast. Det tror jeg gjør at det er verre å få nyutdannede leger ut i distriktene, fortsetter Gjelsvik.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...