Nea Radio

- Færre skal dø

FÆRRE SKAL DØ: - For mange dør etter hoftebrudd, sier Åse Michaelsen (Frp), landets første statsråd for eldresaker. Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Færre skal dø eller bli alvorlig skadet etter en fallulykke i hjemmet! Nå starter regjeringa arbeidet med en nullvisjon for alvorlige fallulykker i hjemmet.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det er årlig 9 000 hoftebrudd i Norge, og de fleste skjer i hjemmet. En av fire med hoftebrudd ender på sykehjem. En av fire dør innen et år. 75 % av de som får et hoftebrudd, kommer aldri tilbake til det funksjonsnivået de hadde før skaden.

– Hoftebrudd er en stor belastning for den enkelte og for de pårørende, og det medfører store samfunnskostnader. Vi er nødt til å få ned antall hoftebrudd, derfor starter vi nå arbeidet med en nullvisjon. Vi skal redusere død eller alvorlig skade etter fallulykker i hjemmet, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP).

Samfunnsdugnad

Av viktige tiltak for å følge opp nullvisjonen er fysisk aktivitet med styrke og balanse, trygge boliger og gjennomgang av legemidler.

– Vi vil legge til rette for en samfunnsdugnad, formidle kunnskap og motivere til lokal innsats for å få flere trygge boliger og mer fysisk aktivitet for eldre, sier Michaelsen. – I samarbeid med Finans Norge styrker vi Skadeforebyggende forum, en medlemsorganisasjon som arbeider for å forebygge personskader med 15 millioner kroner over en 5-årsperiode.

I bydel Nordstrand i Oslo har sammensatte tiltak og arbeid på tvers halvert antall hoftebrudd over en periode på 4,5 år. Dette utgjør 35 millioner kroner per år i besparelse.

– Jeg er imponert over hva de har fått til i bydel Nordstrand. Det er fantastisk! Jeg ønsker at flere kommuner gjør som dem, og arbeider sammen, systematisk og målrettet. Med forebyggende hjemmebesøk blir det trygt for flere eldre å bo hjemme. Vi vil arbeide systematisk og langsiktig med å tilrettelegge for tilpasning av bolig, blant annet se på dørterskler, bedre innredning på badet og lyssetting, sier statsråd Michaelsen.

Handlingsplan

Nullvisjonen handler ikke om å sitte i ro, men å skape trygge omgivelser, at robuste eldre tåler fall bedre, har styrke til å avverge fall og kommer seg raskt etter et eventuelt brudd.

– Regjeringen er i ferd med å utvikle en handlingsplan for fysisk aktivitet og vil tenke nytt for å skape et samfunn der det er lett å leve et aktivt liv. Mange eldre trener på treningssentre og vi utvikler et samarbeid med treningssenterbransjen om styrke- og balansetrening for eldre.

Seks av ti eldre bruker fem eller flere reseptbelagte legemidler samtidig, dette øker risikoen for fall. Helsepersonell og de eldre selv må være oppmerksom på legemidler som kan føre til blodtrykksfall, ustøhet og forvirring. Kombinasjon med alkohol kan også gi uheldige virkninger.

– Jeg er bekymret for den omfattende legemiddelbruken hos eldre. For å redusere risiko for fall som følge av medisiner, må fastleger og sykehjem følge legemiddelbruken hos eldre nøye opp med regelmessige kontroller, samstemming og legemiddelgjennomganger. Vi har startet arbeidet med å utvikle "Pasientens legemiddelliste", som skal gi en samlet og oppdatert oversikt over pasientens legemiddelbruk, sier eldreministeren.

Ny stortingsmelding

- I den nye stortingsmeldinga "Leve hele livet – En kvalitetsreform for eldre" løfter vi fram 25 gode og utprøvde løsninger og flere hundre eksempler fra kommunene som skal gi eldre en trygg og aktiv alderdom. En av disse løsningene er målrettet bruk av fysisk trening for å forebygge fall og tap av fysisk funksjon. Vi ønsker at kommunen skal ta stilling til løsningene i reformen og hvordan de skal gjennomføre disse lokalt. For å bistå og veilede kommunene i dette arbeidet etablerer vi et støtteapparat. Kommuner som omstiller seg og tar i bruk nye løsninger vil bli prioritert i statlige støtteordninger.

- Fra nyttår vil departementet publisere skadestatistikk på nettet for alle kommuner, slik at man kan følge med på utviklingen lokalt. - Vi arbeider for å gjøre registreringen av ulykkene bedre. Dermed kan kommunene se hva som virker. Vi vil sette måltall i Folkehelsemeldingen 2019 og utvikle nasjonale indikatorer, sier eldreministeren.

(Helse- og omsorgsdepartementet)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...