Nea Radio

Færre kommuner – men større Trøndelag

Fylkesmann Frank Jenssen. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

- Jeg håper folkevalgte, ansatte og innbyggere retter blikket fremover og jobber sammen for å skape enda bedre liv og lokalsamfunn rundt omkring i hele Trøndelag, skriver fylkesmann Frank Jenssen i denne kronikken.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Onsdag 1. januar våkner to av tre trøndere i en ny kommune. Trøndelag går fra 48 til 38 kommuner. Ikke siden 1960-tallet har Norge sett så mange endringer i kommunekartet, og Trøndelag er blant de fylkene der det skjer mest.

Heim, Nærøysund og Orkland blir nye kommunenavn i Trøndelag. I alt ni nye kommuner ser dagens lys. Flere nordmøringer gjør trøndere av seg når innbyggerne i Halsa blir en del av nye Heim kommune, sammen med Hemne og deler av Snillfjord.

Hva betyr så ny kommune for den enkelte innbygger? Du vil kanskje ikke merke så mye på kort sikt, men de nye kommunene vil ha bedre forutsetninger for å skape en god kommune sammen, enn de ville hatt hver for seg. Det handler om nye og bedre tjenester for innbyggere og næringsliv, og å ha muskler til å drive god samfunnsutvikling. Men dette kommer ikke av seg selv bare fordi kommunen er ny. Fortsatt trengs det kloke folkevalgte og fagfolk som sammen med sine lokalsamfunn gjør gode valg for fremtida, og setter planer ut i livet.

Kommunene er selve grunnmuren i det norske velferdssamfunnet. En sterk grunnmur krever velfungerende kommuner. Kommunene har en utrolig mengde oppgaver og ansvar. Du kan godt si at kommunen gir deg tjenester fra vugge til grav: Fra helsesykepleier på helsestasjonen, til du behøver hjemmesykepleie eller plass på sykehjem. Og underveis tapper du et ukjent antall liter vann i krana, kjører på brøytet veg, låner bøker på biblioteket, tar en tur i den kommunale turløypa og ungene går i barnehage, skole og SFO.

Siden 60-tallet har kommunene hatt en voldsom vekst i antall oppgaver, både innen oppvekst, helse, pleie- og omsorg og tekniske tjenester. Kommunene skal også planlegge for god utvikling. Hvor skal det bygges boliger, hvor skal næring, veier og skoler ligge. Skal naboen få bygge ut, skal det fortettes på den tomme tomta borti gata?

Kommunens oppgaver i møtet med innbyggerne kan oppsummeres slik:
Kommunen yter velferdstjenester,
er myndighetsutøver,
samfunnsutvikler og
demokratisk arena i lokalsamfunnet.
I tillegg har et betydelig antall personer kommunen som arbeidsgiver.

Alle kommuner har de samme oppgavene, og det samme ansvaret uavhengig av hvor i Trøndelag den ligger, om den er sammenslått eller ikke, eller om den har 2.000 eller 200.000 innbyggere.
Noen kommuner er små i folketall, men store i geografi. Noen vokser fort og har utfordringer med plassen, andre opplever tilbakegang i folketall. De fleste får flere eldre sammenlignet med andelen unge og yrkesaktive – men i veldig varierende grad! Poenget er at hver kommune har sine unike forutsetninger, og sine unike utfordringer som skal løses.

Derfor må kommunene selv se inn i fremtiden og spørre seg: Er vi godt nok rustet for det som møter oss? Hva vet kommunen om folketallsutvikling og om alderssammensetning? Hva har dette har å si for pengene og tjenestene de skal yte til kommunens innbyggere, næringsliv og for miljøet?

Løser vi dette best med egne krefter? Får vi til gode samarbeidsløsninger med naboene? Eller sikres innbyggernes interesser best hvis to eller flere går sammen og danner en ny og sterkere kommune? Slik ganske mange trønderkommuner nå gjør.
Etter 2020 er det fortsatt mulig å slå seg sammen med naboen. Sammenslåing er frivillig, og det ligger gode økonomiske virkemidler og venter for den som vil ta steget. Fylkesmannen gir råd og veiledning til de som ønsker å gå i gang.
Fylkesmannen skal bidra til at Trøndelag er et godt sted å bo, vokse og virke – for alle. Vi samarbeider tett med alle kommuner – nye som gamle – om gode tjenester og gode lokalsamfunn.

Men likevel et spesielt lykke til, til alle de som fra nyttår skal skape de nye kommunene.
Jeg håper folkevalgte, ansatte og innbyggere retter blikket fremover og jobber sammen for å skape enda bedre liv og lokalsamfunn rundt omkring i hele Trøndelag. Og benytter anledningen til å ønske alle innbyggerne i Trøndelag et riktig godt nytt år!

PS! Her er lista over alle de nye kommunene: Heim (Hemne/Halsa/del av Snillfjord), Hitra (Hitra/del av Snillfjord), Namsos (Namsos/Fosnes/Namdalseid), Nærøysund (Vikna/Nærøy), Orkland (Orkdal/Agdenes/Meldal/del av Snillfjord), Steinkjer (Steinkjer/Verran), Trondheim (Trondheim/Klæbu), Ørland (Ørland/Bjugn), Åfjord (Åfjord/Roan). I tillegg fikk vi Indre Fosen (Rissa/Leksvik) fra 2018.

Kronikk av fylkesmann Frank Jenssen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...