Nea Radio

Færre får arbeidsavklaringspenger i Trøndelag

Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

– Vi har for tiden et veldig godt arbeidsmarked i fylket, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Antallet personer som mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) i Trøndelag har gått ned med nesten tusen personer det siste året. Dette tilsvarer en reduksjon på 9 prosent.

Til sammen mottok 9 778 personer AAP ved utgangen av juni i år. Dette utgjør 3,3 prosent av befolkningen. I landet samlet sett mottar 3,5 prosent av befolkningen AAP.

– Utviklingen er ikke overraskende, men i samsvar med regelverksendringene som trådte i kraft ved nyttår i fjor. Da ble vilkårene både for å motta ytelsen og for å få utvidet stønadsperioden strammet inn, slik at nå er det færre som oppfyller kriteriene for å få AAP. Samtidig har vi over tid hatt et veldig godt arbeidsmarked i fylket, i den forstand at det er plass til flere av dem som i utgangspunktet står et stykke fra arbeidslivet, sier Bente Wold Wigum, direktør i NAV Trøndelag.

Artikkelen fortsetter lenger ned på siden

Nedgangen i antall AAP-mottakere gjør seg gjeldende i de aller fleste kommunene. Det er også nedgang i alle aldersgrupper. Blant dem mellom 30 til 59 år har 6 491 AAP, mens det er 2 500 personer under 30 år med ytelsen. Dette tilsvarer henholdsvis 3,6 prosent og 3,1 prosent av befolkningen i disse aldersgruppene. Av dem over 60 år har 787 personer AAP, og dette utgjør 2,2 prosent av denne befolkningen.

Parallelt med at færre mottar AAP, har antallet uføre økt i Trøndelag. Den nasjonale statistikken viser at 80 prosent av nye uføretrygdede har tidligere hatt AAP. Snur vi på det og ser på hvor mange som går fra AAP til uføretrygd, er andelen 30 prosent. Rundt 17 prosent er registrert med nedsatt arbeidsevne, drøyt sju prosent har blitt pensjonister, i underkant av fem prosent er arbeidssøkere og to prosent er ikke lenger i NAVs registre. De fleste av dem som slutter å motta AAP, rundt 40 prosent, har imidlertid overgang til jobb.

Hittil i år har NAV i Trøndelag bistått over 600 arbeidssøkere med nedsatt arbeidsevne ut i jobb.

– Her er vi faktisk best i landet. I tillegg har vi formidlet rundt 570 arbeidssøkere med andre utfordringer, ut i arbeid. Vi har et næringsliv som viser stort samfunnsansvar, og vi ser at når vi får gode relasjoner til arbeidsgiverne, så klarer vi sammen å få folk ut i jobb. Denne strategien vil vi fortsette med og videreutvikle, og vi vil fortsette å øke bruken av lønnstilskudd, sier Wigum.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...