Annonse
Nea Radio

Haltdalen:

Farmasøyten trollbandt med Globoid og brystbalsam

FIKK MEDISINSK COGNAC: Liv Rønning fra Haltdalen Historielag og foredragsholder Per Flatberg. Foto: Per Magne Moan

Per Flatberg holdt foredrag om farmasiens og medisinens historie.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 24.08.2020 kl 22:03

Annonse

Haltdalen Historielag arrangerer med jevne mellomrom Onsdagskveld i Gammelgården. Forrige uke var dette endret til Torsdagskveld i Samfunnshuset, og kveldens tema var farmasiens historie i distriktet.

Pensjonert farmasøyt Per Flatberg holdt foredrag som tidsmessig strakk seg fra tidlig 60-tall og frem til i dag.

Han kom også innom den pågående farsotten, Corona og Covid-19.

Globoid

Det var ikke så enormt mange som brukte den fine sommerkvelden til medisinsk foredrag, men noen sjeler hadde møtt opp og det så ut til at de fleste var svært så engasjerte i å høre om fortidens viktigste ingrediens i hjemmeapoteket, Globoid og Bergensk Brystbalsam.

Sistnevnte er ennå å få kjøpt, mens Globoid forsvant fra butikkhyllene nyttårsaften 2014.

Flatberg kunne fortelle at Globoid hadde mange bivirkninger og ville helt sikkert ikke blitt godkjent i dag. Men den gang hadde man ikke så mange alternativer. Det er særlig økt blødningstendens, og risiko for magesår som var problemet.

Etter foredraget ble det åpnet for spørsmål fra salen, og foredragsholderen svarte så godt han kunne på alt fra når vaksine for Covid-19 kunne være på markedet til bruken av Thalidomid, et legemiddel som ble solgt sent på 1950- og 1960-tallet som sovemiddel og til gravide kvinner.

På spørsmål om hva han mente var de viktigste medisinene i historien, så trakk han fram penicillin og insulin som de medisinene som har reddet flest liv opp gjennom historien.

Mange verv

Som apoteker var Flatberg først på Lørenskog fra 1981-1990 for så å overta apoteket i Levanger fra 1990-2005.

Han har vært både generalsekretær i arbeidstakerforeningen Norges Farmaceutiske Forening (1974–1978) og president i arbeidsgiverforeningen Norges Apotekerforening (1995–1999) der han også er æresmedlem.

I 1998 ble han tildelt ordenen Det giftige kors (Crux venenifera) som er den høyeste utmerkelse innen norsk farmasi.

Naturverneren

For mange er Per Flatberg mest kjent for sitt glødende engasjement innen naturvern. Dette har resultert i mangeårig medlem i den norske miljøbevegelsen.

Under denne fanen deltok han blant annet i protestene mot utbygging av Mardøla i 1971 og han jobbet som informasjonsleder i Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeinovassdraget i 1981–1982.

Flatberg var en av initiativtakerne til dannelsen av Samarbeidskontoret for frie Vassdragsverngrupper og han ble valgt til æresmedlem i Norges Naturvernforbund i 2003. I denne organisasjonen var han generalsekretær fra 1978 til 1980.

I 2008 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull.

Hjertet i Haltdalen

Den svært så dekorerte og pensjonerte farmasøyten bor i dag i Lørenskog, men er ofte på hjemlige trakter i Haltdalen.

Han sier til Nea Radio at han var glad for å bli invitert til arrangementet sist torsdag:

Per Flatberg
Leder i Haltdalen Historielag Jann Rønning og Per Flatberg.

Nøkkelord

Annonse