Nea Radio

Bjørn Salvesen:

Får svar om direktebussene

Foto: Per Magne Moan

I slutten av februar stilte Salvesen flere spørsmål til fylkesordføreren rundt kollektivtilbudet mellom Røros og Trondheim. Nå har Salvesen fått svar. 

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2021 kl 15:09

Spørsmål fra Bjørn Salvesen (uavhengig) Uakseptabelt å ta bort direktebussene mellom Røros og Trondheim.

Ikke før var den underlige kampen om fortsatt wc på bussene mellom Røros og Trondheim vunnet, før en ny og dessverre dårlig ide fra AtB dukker opp: Flere ruter mellom Røros og Trondheim foreslås nå ikke lenger gå direkte, men medføre bytte av buss på Støren.

«Frostaerklæringen» utrykker store ambisjoner om å utvikle kollektivtilbudet, både som et middel til det grønne skiftet, og for å styrke bo- og arbeidslysten i distriktet i Trøndelag.

På første side i innledningen står det blant annet:

- Trøndelags styrker og fortrinn skal utvikles videre gjennom en satsing på «Transport og kommunikasjoner i hele fylket».

Under kapittelet «Transport i Trøndelag» er et av punktene:

- Vi vil jobbe for et godt gjennomgående kollektivtilbud der tog, buss og båt korresponderer med hverandre for å unngå lang reisetid ved kollektivreiser.

AtB sine egne undersøkelser viser at Trondheim er hovedreisemålet for kollektivreisende i både Røros og Holtålen kommuner, blant annet for viktige sykehusbesøk. Og buss er brukt av barn og unge som naturlig nok kun har kollektivtilbud som eneste alternativ når reisen ikke skal foretas sammen med foresatte. Et bussbytte på Støren vil utvilsomt oppleves som en forringelsen av busstilbudet, som igjen vil ha som konsekvens økt bilbruk eller at reisen ikke vil bli foretatt. Mindre bruk av busstilbudet vil ved neste korsvei øke presset på at tilbudet kuttes helt.

Spørsmål: Mener fylkesordfører at oppstykking av bussreiser mellom Røros og Trondheim med bussbytte på Støren er forenelig med de nevnte ambisjonene i Frostaerklæringen?

Fylkesordførerens svar:

Fylkesordføreren takker representanten Salvesen for spørsmålet.

Fylkesordføreren deler spørsmålsstillerens oppfatning av at Frostaerklæringen uttrykker store ambisjoner innenfor transport og kommunikasjonsområdet. Fylkestinget må ha høye ambisjoner på disse områdene. De er både viktige for innbyggernes hverdag og for klimaet på godt og vondt.

Ett av de viktige spørsmålene som ble diskutert i den politiske debatten om regionbussanbudet var om regionbusstilbudet skulle baseres på direktebusser eller knutepunkter med omstigning slik som i by-anbudet.

Allerede i første behandling av mandatet poengterte Fylkestinget i sak 155/18, at:

«Nytt kollektivsystem bygges på en delvis nettverksløsning. Det må sees på som en hybridmodell der utvalgte av de lengste rutene er gjennomgående og at disse rutene inngår i intercity-tilbudet».

Dette presiserer Fylkestinget ytterligere i siste behandling av mandatet i sak 36/19, der fylkesrådmannen allerede i punkt 1. bes inkludere følgende tillegg til tidligere vedtak i oppdragsbrevet til AtB for regionbussanbudet:

Anbudskonkurransen må gi tydelige forventninger til operatørene om flere fulltidsstillinger og andelen fagbrev.

En løsning med gjennomgående ruter i regionbusstilbudet.

Fylkestinget benyttet derved sin siste behandling av saken til å presisere to viktige føringer for anbudet, flest mulig fulltids stillinger og fagbrev, samt gjennomgående ruter.

I debatten om anbudet ble dette uttrykt fra representanten Hopsø:

«Det er fult mulig å skape gode nettverk og gode knutepunkt i Trøndelag uten at man skal slutte med gjennomgående ruter. At en rute kan gå fra Åfjorden, Hemne og Røros inn til Trondheim som en del av de rutene fra knutepunktet og inn, må det være en løsning på. Dette er den tydeligste og klareste tilbakemeldingen vi har fått fra innbyggerne i fylket vårt, og det må vi ta med oss videre.»

Hovedutvalg for transport behandlet i ettertid oppdragsbrevet, og forsikret seg om at fylkestingets føringer fremkom tydelig i oppdragsbrevet.

Fylkesordføreren er derfor av den oppfatning at Fylkestinget har vært klar i sitt mandat til AtB i denne saken og fylkesrådmannen har formidlet fylkestingets føringer til AtB.

Fylkesordføreren er opptatt av at fylkestingets føringer følges opp, og vil følge opp spørsmålet med å be AtB om en redegjørelse for hvordan fylkestingets føringer for regionbussanbudet vil etterleves i det nye tilbudet som etableres fra august 2021. Denne redegjørelsen legges også fram for Hovedutvalg for Transport.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...