Nea Radio

Får Miljøprisen

Foto: Marit Manfredsdotter

Røros kommune har opprettet ny pris og den første som får denne er Rolf L. Feragen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2019 kl 09:58

Et enstemmig formannskap vedtok torsdag at Røros kommunes første miljøpris skal gå til Rolf L. Feragen.

– Årets vinner har gjennom lang tid vist et usedvanlig miljøengasjement gjennom sin gårdsdrift og er en verdig vinner av kommunens første miljøpris, sier ordfører Hans Vintervold.

Feragen er både en landskapspleier og en kulturbærer som har musealt og miljøvennlig jordbruk som levebrød og livsstil. Rolf L. Feragen ivaretar tradisjoner fra fortiden, men viser også vei for hvordan vi bør tenke landbruk framover. Han driver i takt med naturen og ikke på bekostning av den. Han viser hvordan man kan leve av jordens ressurser i dag uten at det går på bekostning av framtidige generasjoner. Med sitt engasjement reflekterer Feragen kjerneideen for FNs bærekraftsmål og for Røros miljøarbeid.

Økologisk landbruk

Feragen er 61 år gammel og har siden 1982 drevet slektsgården som har vært i drift siden starten på 1600-tallet. I dag har han rundt 11 røroskyr, og har tidligere hatt høner, ender, gjess, griser og en hest. Hvert år ved sankthanstider flytter han og samboer Ingeborg til setra ved Feragssjøen, og bor der til slåtten er i hus.

Rolf holder med sin drift både natur- og kulturlandskapet vedlike. Kyrne beiter i den samme utmarka som gårdens kyr har gjort i snart 400 år. Både slekt og venner hjelper til med hesjinga, sommerens høydepunkt for mange. Rolf driver økologisk og det gror godt av alt fra gulrøtter, rødbeter og urter i grønnsakshagen. Forskningen viser et større mangfold av dyr og planter på økologiske jorder enn de konvensjonelle. Det er viktig når man vet at tap av verdens artsmangfold er en av verdens største miljøtrusler.
Vedlikehold på tradisjonelt vis

I tillegg til økologisk landbruk er også Feragen opptatt av å istandsette og vedlike gården tradisjonelt vis. Bygningsarven vår utgjør en stor ressurs. De viser hvordan menneskene har levd og brukt de ressursene som har vært tilgjengelig. Vedlikehold av slike bygg er viktig bidrag til å redusere våre klimagassutslipp.

Levebrød på naturens premisser

Rolf er engasjert i foreningen Røroskuas venner og han diskuterer gjerne rovdyrpolitikk. Han er positiv til ulv og mener at den har en naturlig plass i naturen på lik linje med kyrne hans. Snøscooter er heller ikke en del av hans drift. For Feragen er det å være bonde ikke bare et levebrød, det er en livsstil og en livsfilosofi der forfedrenes nøye gjennomtenkte bruk av naturen fortsatt preger hverdagen.

For ham er det livsglede og folkehelse å drive jorda på gamlemåten, hente torv som tørkes og kvernes før den blir strødd i fjøset og også ta et bad i Feragssjøen for å vaske av seg høystøvet etter endt arbeidsdag.

Om miljøprisen

Miljøprisen er består av et diplom og en gavesjekk på kr 15 000,-

I statuttene står det at prisen kan tildeles enkeltpersoner, organisasjoner, bedrifter eller andre for tiltak som fremmer, følger opp eller kompletterer Røros kommunes miljøpolitikk. Pristildelingen bør reflektere god miljøeffekt, holdningsskapende virkning og/eller langvarig engasjement gjerne også utover kommunegrensen.

Miljøprisen vil bli utdelt på kommunestyret torsdag 24. oktober, som også sammenfaller med den internasjonale FN-dagen.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...