Nea Radio

Får fylkets kulturpris

Foto: Mona Jønvik Andersson, Trøndelag fylkeskommune.

Marja Fjellheim Mortsensson ble fredag tildelt fylkets kulturpris.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Marja Fjellheim Mortensson er vokst opp i Guttu i Engerdal, men bor i dag i Trondheim og har familierøtter på Røros.

Trøndelag fylkeskommunes kulturpris skal tildeles for fremragende kulturell innsats for kulturprisen i regionen, og kan tildeles enkeltpersoner bosatt i fylket eller med en annen sterk tilknytning til fylket. Prisen kan også tildeles organisasjoner eller sammenslutninger.

En tradisjonsbærer

Det var fylkesordfører Tore O. Sandvik ledet utdelingen.

- Du har betydd svært mye for den sørsamiske musikktradisjonen, tross din unge alder. I lang tid var den sørsamiske joiken nesten død, men gjennom målrettet revitaliseringsarbeid, har du bidratt til å løfte den sørsamiske joiken fra glemselen. Du er ikke bare en tradisjonsbærer, men også en nyskapende kunstner som står for et moderne og spennende musikkuttrykk, der den sørsamiske musikken ofte får utfolde seg i samspill med andre musikalske elementer. Det har gjort deg til en anerkjent og etterspurt artist på den internasjonale konsertarenaen også, sa Sandvik til Fjellheim Mortensson ved utdelingen.

Motivert til å jobbe videre

- Tusen hjertelig takk. Man blir glad og motivert til å jobbe videre. Jeg ønsker meg at det sørsamiske språket blir en naturlig del av det fylket vi har, at det skal høres mer og at det finnes som en naturlig del av oss. Så håper jeg at min musikk inspirerer og lever videre i folk sine liv, og at samiske barn og unge ser at det er mulig å sette sitt eget morsmål i alt de gjør, sa Fjellheim Mortensson.

Aktuell med sitt tredje album

Marja Fjellheim Mortensson har gjort seg bemerket med sin vokale egenart og sine låter rotfestet i joiken. Hennes spesielle stemme og sterke tilstedeværelse på scenen formidler vakkert det sørsamiske språket og musikken.

I 2017 ga hun ut debutalbumet Aarehgïjre (Early Spring), som vektla det sørsamiske språket og joiken. I 2018 ga hun ut det kritikerroste albumet Mojhtestasse (Cultural Heirlooms), hvor hun løftet gamle tradisjonelle joiker frem. Albumet ble nominert til Bylarm’s Nordic Muzic Prize og som vant Spellemann i klassen folkemusikk.

Marja er nå aktuell med sitt tredje album Lååje (Dawn) hvor hun spiller sammen med medkomponist Daniel Herskedal og TrondheimSolistenes strykekvartett.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...