Nea Radio

Verdensarven:

Får felles kulturminneforvalter

Røros kommune sammen med kommunene Os, Tolga og Holtålen inngår nå samarbeidsavtale om opprettelse av en stilling som kulturminneforvalter i Røros Bergstad og Circumferensen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Røros kommune vedtok på formannskapsmøtet i dag at de ønsker å være med i samarbeidet i en felles kulturminneforvalter for Verdensarven.

Finansiering

Kommunene Røros, Os, Tolga og Holtålen bidrar økonomisk med 30 000 kroner hver i året. Resten av finansieringen skjer av fylkeskommunene Innlandet og Trøndelag med 150 000 kroner hver, og Uthusprosjektet bidrar med 330 000 kroner årlig. 

Med slike budsjettrammer vil man kunne etablere en fast stilling med høye kvalifikasjonskrav som vil styrke det kulturminnefaglige miljøet i kommunene innenfor Circumferensen betraktelig, og være et viktig bidrag til å ta vare på og utvikle verdensarvverdiene.
Engerdal kommune vedtok i fjor høst at de ikke vil være med i dette samarbeidet.

Etterspurt stilling

Fylkeskommunene omfattes ikke av selve samarbeidsavtalen, men bidrar økonomisk. Etableringen av en stilling som kulturminneforvalter i verdensarven Røros bergstad og Circumferensen har lenge vært etterspurt. Regionreformen med sammenslåing av både trøndelagsfylkene til Trøndelag og Hedmark og Oppland til Innlandet, har ytterligere forsterket behovet for lokal kompetanse på kulturminneområdet, da belastningen på fylkesnivået har økt som følge av overføring av oppgaver fra nasjonalt nivå.

Styrker samarbeidet

- Dette er en veldig fin sak. Det er viktig at vi nå får på plass denne stillingen. Det er en av mange stillinger knyttet til kulturminnevern i vår region, slik at vi nå kan styrke det miljøet. Det at fire kommuner, to fylkeskommuner og Uthusprosjektet nå kan spleise på dette. Det er veldig positivt. Jeg håper at dette kan bidra til en styrkning av statusen Verdensarven og Uthusprosjektet, ikke bare på Røros, men også i kommunene rundt oss, sier varaordfører Christian Elgaaen (SV), under dagens formannskapsmøte.

Uthusprosjektet trenger ressurser

Uthusprosjektet har økt i omfang de senere årene, og byantikvarens oppgaver knyttet til ledelse av prosjektet har etter hvert blitt svært omfattende. I tillegg til prosjektlederfunksjonen har byantikvaren også måttet ivareta byggelederfunksjonen i Uthusprosjektet det siste året, en oppgave som tidligere har vært en egen funksjon med egen finansiering innenfor prosjektet. Uten styrking av kapasiteten, ville denne situasjonen etter hvert blitt uholdbar.

Styrker det kulturminnefaglig miljøet

Ved at Uthusprosjektet går inn med midler for å løse byggeledersituasjonen og ved at fylkeskommunene bidrar med solide beløp, er det mulig å etablere en fast stilling med høye kvalifikasjonskrav. Dette vil styrke det kulturminnefaglige miljøet i kommunene innenfor Circumferensen betraktelig, og være et viktig bidrag til å ta vare på og utvikle verdensarvverdiene. I tillegg vil dette legge grunnlag for en enda sterkere nærings- og samfunnsutvikling basert på verdensarven, i tråd med målsettingene i kommuneplanen.

Stillingen vil samlokaliseres med byantikvaren i Røros og verdensarvkoordinator for Røros bergstad og Circumferensen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...