Nea Radio

Fant flaskepost i Hessdalskirka

Bygningsarbeiderne fikk seg en overraskelse under panelet på nordveggen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 29.05.2020 kl 01:02

VS Entreprenør er for tiden i gang med å skifte ut deler av panelet på Hessdalen kirke.

Kirken ble oppført på slutten av 1930- og begynnelsen 1940-tallet og ble formelt vigslet i 1949.

Jubileum

I fjor sommer ble 70-årsdagen for vigslingen markert med konsert i kirken.

Under restaureringsarbeider denne uken skulle panelet på nordveggen skiftes ut. Oppunder takgavelen på veggen fikk arbeiderne se ei flaske som hang på en spiker innenfor panelbordene. I flasken var det et brev datert 1942.

En annen tid

Det 78 år gamle brevet startet med setningen: "Framleides er det krig".

Brevet er skrevet av Arne S. Gynnild, som var byggeleder under oppføringen av kirka i Hessdalen.

På oppdrag fra Nea Radio har Ole Gunnar Folde transkribert brevet:

Torsdag 27. mars 1942 -

Framleides er det krig. Heile verda er so å segja innblanda. Stormaktene Tyskland og Russland kjemper hårdnakket mot kvarandre.

Frontlina går no frå vest om Leningrad i bøygningar mot Kharkov og videre mot Krim. Japanerne har på nokre månader sidan de kom med i krigen gjort store bravater mot de Engelske og Amerikanske besittelser på Asiakysten.

Norge som vart okkupert av Tyskerne våren 1940 er framleides i deres makt.

Hittil har ikkje folket havt det aller verst, på bygdene i allefall har det vore bra til dessar (hittil).

Bybefolkninga har nokk fått rasjoneringens knaphet. Truleg blir det etter kvart dårligere når no mat og kledeslagrene tar til å tryte (ta slutt).

Kaffe har det ikkje vore å fått på nyåret. Tobakk er det også stor skort på. Kva ut-fallet av krigen blir er enno ikkje godt å segja. Vi norsker - (minus) nasistene har tru på befrielse innen et år. Men kven som vinner krigen trur(…) også at det blir sjanse for (?) forandringar i statsstyrelsene.

Fullkommenhet og rettferdighet det kan vi mennesker i egen kraft ikkje nå, men vi får håpe det blir bedre so mykje blod som er ofret.

Vi har no arbeidet på innredningen ved Hessdalen kapellkirke snart et år med nokre avbrytelser. Og er no snart ferdige med trearbeidet.

Namnene på de som har arbeidet med kapellet siste år er:

Ole Jensen Kjerrengvold, John Pedersen Moen (sen.), Ole I. Løkken, alle Hessd. Martin Lyng, Ålen. Arne S. Gynnild, Soknedal. For kortere tid våren 1941 arbeidet Faste Engesvold og Martin Vårhus, begge frå Hessdalen. Arkitekt for Bygget er John Tverdahl, Trondheim.

Arne Gynnild

Hva som skal skje med flaskeposten er ikke kjent og i følge entreprenøren så er innholdet i flasken, som forøvrig ble knust i forsøket på å få ut brevet, overlevert menighetsrådet i bygda.

Hør mer om flaskeposten i kirkeveggen i Nea Radios ettermiddagssending fredag fra klokken 14.00.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...