Nea Radio

Fylkesmannen gennomførte tilsyn

Fant avvik ved 14 sykehjem

AVVIK: Fylkesmannen i Trøndelag har avdekket flere avvik ved sykehjem i fylket. Illustrasjonsfoto: Fylkesmannens lokaler i Statens Hus i Steinkjer. Foto: Statsbygg

Fylkesmannen i Trøndelag har gjennomført omfattende tilsyn med 14 sykehjem i 10 kommuner i Trøndelag. Tilsynet fant flere lovbrudd.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Eldre og syke som bor på sykehjem har dårligere funksjon og mer komplisert- og sammensatt sykdomsbilde enn tidligere. Dette fører til økt behov for kompetanse og praktiske ferdigheter hos de ansatte og økt ansvar for kommunen. I årene som kommer vil antall eldre med behov for helse- og omsorgstjenester øke. Det er også en klar forventning om at oppgaver skal overføres fra spesialisthelsetjenesten til kommunene. Dette gir økt krav både til kvalitet og kapasitet i kommunen.

Mottar klager

Som tilsynsmyndighet mottar Fylkesmannen klager på tjenestene som kommunene gir til beboere på sykehjem. Klagene er nesten uten unntak fremmet av pårørende. Blant temaene som går igjen er mangelfullt legetilsyn, lite rehabiliterings- og aktivitetstilbud, at beboere må vente lenge på hjelp, mangelfull kompetanse hos de ansatte, ernæring og for lite bistand ved måltid, feilmedisinering, lite oppfølging etter fall og mangelfull bistand til personlig hygiene.

Siden 2016 og frem til april i 2019 har Fylkesmannen gjennomført i alt 14 tilsyn i 10 av fylkets kommuner. Tilsynene gikk over to dager og ble gjennomført som systemrevisjon.
– Summen av tilsyn i denne perioden gir oss et godt bilde av den heldøgnbaserte kommunale helse- og omsorgstjenesten i Trøndelag, sier fylkeslege Jan Vaage.

Avdekket flere lovbrudd

I samtlige kommuner møtte Fylkesmannen ansatte med stort engasjement og ønske om å yte det beste for eldre med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester. Likevel viser samlerapporten at fire av sykehjemmene har brutt kravet til forsvarlighet.

– Det er alvorlig at vi i fire av ti undersøke kommuner finner brudd på kravet til forsvarlighet i tjenestene, sier Vaage.

Lovbruddene handler i hovedsak om manglende kompetanse, mangelfulle rutiner for å ivareta grunnleggende behov, mangelfull internkontroll og manglende systematisk kartlegging av ernæringsstatus. Et gjennomgående funn var at sykehjemmene har mangelfulle planer for å forebygge og håndtere smitte av infeksjoner på sykehjemmet.

Tilsynet viser at de ansatte i enkelte kommuner ofte ikke melder avvik dersom det skjer feil på sykehjemmet. I andre kommuner, hvor det ble meldt svært mange avvik, viser tilsynet at avvikene ikke ble benyttet til læring. Det ble meldt klart flest avvik på håndtering av legemidler.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...