Nea Radio

Falstadsenteret skal formidle digitalt

Falstad-direktør Christian Wee demonstrerer den digitale historiefortelleren på Falstadsenteret. nteret Foto: Ole Martin Wold/Falstadse

Med Falstadsenteret i spissen skal nå Trøndelags felles historie gjøres lettere tilgjengelig for både innbyggere og turister. Fylkets næringsutvalg bevilget onsdag 800.000 kroner til utvikling av en digital formidlingsløsning.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

I løpet av 2019 skal flere av Trøndelags viktige, men underkommuniserte, historiske fyrtårn endelig være lettere tilgjengelig og bedre formidlet. Falstadsenteret skal nå samle fylkets historieinstitusjoner for å i fellesskap gjøre vesentlige historiske opplevelser lettere tilgjengelig.

Etterlyser historie

Det er sagt at om man tar Trøndelag ut av historiebøkene, vil man sitte igjen med bare permene. Her finnes spor av både norgeshistorien og verdenshistorien siden tidenes morgen. Likevel opplever reiseselskapene at fylket ofte er en gjennomfartsåre på vei til andre norske destinasjoner.
Selv om Trøndelag har mye å by på er enda fylket ofte som gjennomfartsregion å. En av våre store utfordringer er å skape et ønske om, og behov for å komme til oss. Og i neste steg stoppe dem når de først er her, sier daglig leder Anne Haga i Visit Innherred, som bekrefter at de opplever en økende etterspørsel etter opplevelser knyttet til historie.
Hun får støtte fra Trøndelag Reiseliv:
Om vi ønsker flere gjester til Trøndelag, må vi gjøre historien mer levende og fortelle den på nye måter. Turister ønsker seg opplevelser. Derfor må det utvikles unike opplevelser som gir folk grunn til å reise hit, samt har stoppeffekt på dem som er her. Digitale verktøy er viktig for å nå nye målgrupper. Reiselivet i Trøndelag har stort potensial, og med prosjektet Falstadsenteret nå har fått midler til kan vi virkelig løfte historiske Trøndelag, sier reiselivssjef Petra Sestak i Trøndelag Reiseliv.
Mye er kartlagt av helleristninger, gravhauger, bautasteiner og stolpehull. Men nå er det ikke lenger nok med info-tavler og tegninger. Publikum fra inn- og utland ønsker mer, og konkurransen er tøff. Vi skulle gjerne hatt flere og bedre opplevelsespakker å tilby, sier Anne Haga.
Etterspørselen kommer fra både utenlandske og innenlandske turister, samt trøndere på oppdagelsesferd i eget fylke.

Snudde innstilling

Torsdag bevilget hovedutvalg for næring i Trøndelag 800.000 kroner i regionale utviklingsmidler til Falstadsenteret for å etablere Historiske Trøndelag - et nettverk av trønderske historieformidlere og kulturminnesteder. Administrasjonen innstilte egentlig på avslag, men utvalgsleder Terje Sørvik (Ap) fikk sammen med MDG med seg et enstemmig utvalg på å innvilge søknaden.
Falstadsenteret er en viktig institusjon og faglig sterk formidler både i Trøndelag og nasjonalt. Vi så at dette var et godt og viktig prosjekt på flere måter. Først og fremst fordi dagens samfunn tydelig viser at historien om de mørke krigsårene er viktig å ikke glemme. Deretter har vi stor tro på at en unison digital formidling vil komme trøndersk reiseliv til gode, sier Sørvik.

Starter med krigen

I første fase av prosjektet skal nettverket lage to-tre konkrete piloter på digital formidling av historiske minner, som skal være tilgjengelige for publikum innen utgangen av 2019. Og man starter med kulturminner fra 2. verdenskrig.
Falstadsenteret har ambisjon om å ta en nasjonal rolle i frigjøringsjubileet i 2020, og ved å samarbeide med andre krigsminner og -formidlere i fylket vil vi kunne gi publikum en fyldigere opplevelse enn vi alene gjør i dag, sier direktør Christian Wee ved Falstadsenteret.
Senteret poengterer i søknaden at det går tråder utover hele Trøndelag, Norge og Europa til og fra Falstad, og at en tydeligere presentasjon av hvordan trønderne sammen opplevde 2. verdenskrig utvilsomt vil knytte de gamle fylkene tettere sammen i ett helt Trøndelag.

Uendelige muligheter

Prosjektet er i denne fasen innholdsmessig begrenset til 2. verdenskrig, men epoken skal brukes som eksempel for å prøve ut felles fortellermetoder.
Når vi har blitt enige med formidlerne og reiseaktørene om hvordan opplevelsene best gjøres tilgjengelig, er det uendelige muligheter for resten av historien. Eksempelvis mot landslovsjubileum på Frosta i 2024 og nasjonaljubileet på Stiklestad i 2030, sier Gaute Ulvik Haugan som er Falstadsenterets prosjektleder i denne innledningsfasen.
Han understreker at det, selv om Falstadsenteret nå står som prosjekteier, vil være naturlig at andre institusjoner styrer «sine» perioder inn i prosjektet. Som for eksempel at NTNU Vitenskapsmuseet og Stiklestad Nasjonale Kultursenter tar hånd om vikingtiden.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...