Nea Radio

Få omkom i brann

I likhet med DSB har Brannvernforeningen en nullvisjon for omkomne i brann. Foto: Oslo Brann og redningsetat

16 personer er registrert omkommet i brann i første halvår, ifølge foreløpige tall fra DSB. Dette er to flere enn i samme periode i fjor, men et resultat på nivå med første halvår i 2017.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Et hvert dødsfall som følge av brann, er ett for mye. Likevel er det grunn til å glede seg over halvårsstatistikken som de siste tre årene har holdt seg lav sammenlignet med tidligere år, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

Blant de omkomne i brann hittil år er tolv menn og fire kvinner. Det er ingen barn blant de omkomne. Selv om halvårsstatistikken bekrefter en positiv trend er Søtorp nøktern optimist med tanke på resultatet for året som helhet.

- Dødsbrannstatistikken inneholder forholdsvis små tall, og vi vet av erfaring at brannskadebildet kan endre seg mye fra en måned til den neste, påpeker Søtorp.

Økt brannsikkerhet

Mer interessant enn å sammenligne dødsbrannstatistikken år for år og måned for måned mener Søtorp det er å se på utviklingen i et lengre tidsperspektiv, og da sammenholdt med befolkningsveksten.

Siden 1970 og frem til 2018 har folketallet i Norge økt med om lag 1,4 millioner. I den samme perioden er gjennomsnittstallet for omkomne i brann redusert fra 1,68 til 0,89 branndød per 100 000 innbyggere.

- I denne perioden er både brannregelverket og byggereglene forbedret. Dessuten er det iverksatt tekniske og organisatoriske tiltak som også har bidratt til økt brannsikkerhet i samfunnet. I tillegg kommer informasjonsprosjekter og holdningskampanjer som har rullet og gått i en årrekke, poengterer Søtorp.

Fortsatt mye ugjort

Selv om det er gjort mye godt forebyggende arbeid siden 1970-årene, mener Søtorp at det fortsatt er mye ugjort. I likhet med DSB har Brannvernforeningen en nullvisjon for omkomne i brann. Søtorp tror det er mulig å fjerne brann som sannsynlig livstruende hendelse i boliger, industri og næringsliv, institusjoner og andre offentlige virksomheter.

- Det forutsetter imidlertid medvirkning fra et samlet brannvernmiljø og en enda sterkere brannverninnsats, særlig mot risikoutsatte grupper som hjemmeboende eldre og personer som sliter med rus og psykiske lidelser, fremholder Søtorp.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...