Nea Radio

Leserbrev:

EUs energiunion og Trøndelag

BEKYMRET: Vegard Frøseth Fenes, organisatorisk nestleder i Trøndelag Senterungdom, sier nei til EUs enerigunion ACER. Foto: Alexander Kirknes

Senterungdommen mener at kraft og energi ikke må bli en vare i EU-markedet, men brukes til å bygge fremtidas Trøndelag.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Nå i mars kommer det en viktig sak til stortinget- da skal våre folkevalgte avgjøre om vi skal knytte oss til EUs energiunion. Om forslaget går igjennom blir styringen av norsk energipolitikk overført til overvåkningsorganet ESA, som igjen vil motta instrukser fra EUs energibyrå. Dette vil også bety at vi gir bort kontrollen over fossefallene våre, som også har vært avgjørende for å bygge opp norsk industri. Men – vil dette ha noen betydning for Trøndelag?

Hvis man hadde spurt større trønderske industribedrifter som har eksistert opp igjennom tidene, hadde nok svaret vært ja. Tilgangen til fornybar og billig kraft har vært ett av konkurransefortrinnene til norsk industri, og vil fortsatt være avgjørende for å bygge opp fremtidens grønne arbeidsplasser. I dag peker flere indikatorer på at disse arbeidsplassene vil komme ute i distriktene, knyttet til utvinning og foredling av naturressurser. Det er derfor viktig å sikre nasjonal kontroll over kraftressursene våre, slik at vi kan skape forutsigbarhet for fremtidig trøndersk industri.

Videre er vi bekymret for at beslutninger som omhandler vår felles kraft, skal tas lengre unna våre folkevalgte. Om Norge beslutter å gå inn i EUs energiunion, vil det bety at vi gir fra oss myndighet på enda ett område. I den siste tiden har flere fylkeskommuner, inkludert Trøndelag, gått i mot en norsk tilknytning til Energiunionen. I tillegg har også flere fagforeninger, inkludert LOs hovedorganisasjon, gått i mot. Derfor mener vi at denne saken må behandles etter Grunnlovens paragraf 115, da en tilslutning vil bety overføring av myndighet til et internasjonalt organ. Om dette blir tilfellet må ¾ av stortingsrepresentantene stemme for forslaget.

På bakgrunn av dette mener Senterungdommen at vår kraft og energi ikke skal bli en vare i EU-markedet, men at den bla. skal brukes til å bygge fremtidas Trøndelag. Beslutninger som dette må derfor behandles som suverenitetsavståelse i Stortinget, og representantene burde si nei til EUs energibyrå ACER.

Vegard Frøseth Fenes
organisatorisk nestleder, Trøndelag Senterungdom.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...