Nea Radio

EU-millioner til trønderske kommuner

30 meter høy mobilmast. Foto: Per Magne Moan

Inderøy, Røyrvik, Selbu og Trondheim er fire av 34 norske kommuner som nå får til sammen 510.000 euro fra EU i den første tildelingen av WiFi4EU-midler.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Hele 34 norske kommuner får til sammen 510.000 euro fra EU i den første tildelingen av WiFi4EU-midler. Hver kommune som har fått innvilget sin søknad vil motta 15.000 euro som skal dekke kostnader knyttet til utstyr og installasjon av offentlige Wi-Fi-soner. Initiativet vil bidra til gratis internettaksess av høy kvalitet til innbyggere og besøkende i sentrale deler av kommunene som parker, møteplasser, biblioteker, turistområder og offentlige bygninger.

- EU investerer 120 millioner euro frem til 2020 med mål om å finansiere utbygging av Wi-Fi-soner i minst 6000–8000 kommuner i Europa. Norske kommuner får til sammen 510 000 euro (nesten 5 millioner kroner) av den første EU-potten på 42 millioner euro. Resten av potten tildeles i bolker fram mot 2020, skriver NKOM i ei pressemelding.

Kamp om støttemidlene

Det er 2 800 europeiske kommuner som får støtte i denne omgang. EU-støtten tildeles gjennom første-mann-til-mølla-prinsippet, og 7. november klokka 13satt 13 000 forhåndsregistrerte europeiske kommuner klare for å trykke på søknadsknappen. Hvert land kunne få minimum 15 bevilgingsbevis per utlysning. Norge har fått størst utbytte av de nordiske landene, hvor hele 34 kommuner får støtte. I Sverige får 20 kommuner støtte, mens i Finland og Danmark får 15 kommuner støtte. Det har vært stor interesse rundt tilskuddsordningen i Norge, og hele 154 kommuner har registrert seg i EUs portal. De som ikke mottok støtte denne gangen, kan søke igjen ved senere anledninger. Kommuner kan registrere seg som søkere helt til siste potten er delt ut.

" Norske kommuner

Følgende norske kommuner har mottatt tilbud om støttemidler:
Arendal, Balestrand, Bodø, Eidfjord, Eidskog, Forsand, Førde, Gjesdal, Gloppen, Grimstad, Hamar, Harstad, Herøy (M. og R.), Ibestad, Inderøy, Kvinesdal, Lillesand, Lyngdal, Narvik, Nord-Odal, Porsgrunn, Rennesøy, Røyrvik, Selbu, Songdalen, Søgne, Sør-Varanger, Tromsø, Trondheim, Tønsberg, Ulvik, Vågå, Åmot, Årdal

Hva kan støttemidlene brukes til?

Støttemidlene på 15.000 euro (ca. 146 000 kroner) kan brukes til å dekke kostnader knyttet til innkjøp av utstyr og installering av offentlige Wi-Fi-soner. I en periode på minimum tre år må kommunene selv dekke driftskostnader, slik som tilkobling til internettilbydere og vedlikehold. Kommunene må selv velge område der Wi-Fi-sonen skal installeres. Wi-Fi-soner kan bare installeres i områder der det ikke finnes liknende tilbud om gratis offentlig Wi-Fi-tilkobling.

Sømløs gjesting mellom WiFi4EU-soner

De offentlige Wi-Fi-sonene som får støtte fra WiFi4EU-ordningen vil fra og med 2019 innlemmes i en felles autentifiseringsplattform med sikkerhetsfunksjoner for brukerne som tilknytter seg nettverket. Dette vil gjøre det lettere med en problemfri gjesting mellom WiFi4EU-soner i hele Europa. WiFi4EU-sonene skal være gratis, det vil si at det ikke kan tas verken direkte betaling eller indirekte betaling i form av kommersiell reklame eller levering av personopplysninger til kommersielle formål de første tre årene.

Valg av Wi-Fi installatør

Kommuner som mottar et bevilgingsbevis må sørge for at installasjonen av Wi-Fi-sonen er fullført innen 1,5 år etter at de har fått tildelt beviset. Kommunene kan i løpet av denne tiden definere prosjektet sitt og velge en leverandør som kan utføre installasjonen.

Hver kommune kan fritt velge leverandør, så lenge utvelgingsprosessen er i samsvar med regler for offentlige anskaffelser. Leverandøren må være registrert i portalen for å kunne inngå en kontrakt med en kommune.

(Kilde: NKOM)

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...