Nea Radio

Etterlatenskaper og etterpåklokskap

Foto: Hanne Feragen

– Vi kan plukke snus og plukke sneiper, men vi må også plukke en høne med forsøplerne. MDG Røros ønsker bøter mot forsøpling og søppelkasser ved turområder.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Dugnadsgjengen på over 20 personer som stilte opp på Strandryddedagen 5. juni, gjorde en kjempeinnsats. Etter å ha ryddet søppel langs Hitterelva, turstier, grøfter og i sentrum, konkluderte vi med følgende: Vi fant mye tyggis, snus og sneiper, og hundebæsj med og uten plastpose - til og med opphengt i et tre. Også industrisøppel fra Øverhagaen hadde blitt med noen vindkast oppover Småsetran. Det er et stort behov for søppelkasser ved turstrekninger som langs Hitterelva og i Småsetran, rundt Slegghaugan og utenfor kirka, der ingen rydder etter "sigarett-hangouts".

Har vi blitt kloke av skade, nå som vi ser at etterlatenskapene våre har gitt så stygge konsekvenser som flytende søppeløyer på havet og mikroplast i alle levende organismer?

Vi kan plukke snus og plukke sneiper, men vi må også plukke en høne med forsøplerne.

Omkring gjenvinnings-containerne på Småsetran og Røros-tweeden ligger det alltid søppel som folk enten har slurvet bort eller som tyter ut av overfylte containere. Når åpningene på dunker og containere frister med søppel, kommer fuglene og vinden og flytter det til åkrene, grøftene og vassdragene. Det har hendt at jeg har spurt renovatører om de kan melde videre om stadig fulle containere, men da får jeg beskjed om å henvende meg til kommunen, ettersom tømmefrekvensen bestemmes der. Ikke noe samarbeid der altså. Hadde det ikke vært bedre om samme virksomhet hadde ansvar for all renovasjon?

I renovasjonsforskriften for Røros kommune § 6 står det: "Kommunen skal tilrettelegge og sørge for at abonnentene til enhver tid har et effektivt og hygienisk tilbud for å få levert sitt forbruksavfall."

Oslo har i over et tiår hatt forbud mot forsøpling, bøtene er vanligvis på 500-1000 kroner. Italia bøtlegger sneipekastere med 300 euro. I 2013 innførte Gran Canaria et strengt regelverk med bøter på 750-3000 euro. Og på London-tur har vel alle sett forbudsskiltene på bussen merket med "£50 fine"?

Verdensarvstedet Røros er vel verdt et forbud og bøter mot forsøpling?

De grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Vi gjør alt vi kan for å gjenopprette balansen i naturen, senest med forslag om en nasjonal nærnaturlov, og landsmøte-resolusjonene "Norge som internasjonalt foregangsland i kampen mot plastforurensning" og "Bevaring av natur" (rewilding).

MDG Røros foreslår at politivedtektene for Røros kommune endres til å tillate bøtelegging av forsøpling, og at kommunen utplasserer søppelkasser ved turområder som kan benyttes til både søppel og hundeposer.

Hundeposer er et helt avisinnlegg for seg, men kort fortalt brytes "nedbrytbare poser" ned til mikroplast, "komposterbare poser" krever 60 grader for å brytes ned og "bio-plastposer" inneholder gjerne en blanding av bio-plast og fossilplast. Så ikke la deg lure av "same shit, new wrapping"!

Hanne Feragen
Miljøpartiet de grønne Røros

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...