Nea Radio

Et Skiløperliv

SKILØPERLIV: Oddvar Brå og Thor Gotaas i Rallaren. Foto: Per Magne Moan

Thor Gotaas har skrevet bok om Oddvar Brå. Mandag kveld besøkte både forfatteren og hovedpersonen Rallaren i Ålen.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2018 kl 23:41

– Langrennsløperen Oddvar Brå er blant våre aller største idrettslegender. For mange kanskje mest kjent for å ha brukket staven i VM-stafetten i Oslo i 1982. Men han har prestert mye mer enn det.

Slik lyder starten på forordet i Thor Gotaas' nye bok, Oddvar Brå - Et Skiløperliv.

Både Gotaas og Brå er for tiden ute på "signingsferd", og mandag kveld var turen kommet til Rallaren i Ålen.

Ålens langrennstalent

Arrangementet startet med at bygdas eget store langrennstalent, Vegard Sivertsgård, fortalte litt om hva han han gjør for tida og hvilke tanker han har rundt det å satse på langrennssporten kombinert med studier på NTNU.

Så kom turen til kveldens hovedperson og de rundt 100 fremmøtte fikk høre flere historier og episoder fra et langt liv i langrennssporet. Oddvar fortalte hvordan det hele startet på Megarden hjemme på Hølonda og hvordan karrieren endte på slutten av 80-tallet.

Mieto raserte hotellrom

Mellom dette var det mange historier om hvordan livet som langrennsutøver på øverste nivå på 70- og 80-tallet var. Publikum fikk blant annet høre om dramatikken som oppstod da Oddvar, som en av de første norske utøverne, begynte å gå på glassfiberski, historien om da den finske storløperen Juha Mieto raserte et hotellrom, og selvsagt hele historien rundt det berømte stavbrekket.

Farmor

Det som har vekket mest interesse rundt bokslippet, har vært historien om Oddvar Brå sin farmor, som for ham var helt ukjent i mange år. Oddvars far ble satt bort som barn og siden hadde han liten eller ingen kontakt med sin mor. Slik ble det også da Oddvar ble født - det ble ikke snakket om farmor.

Ny bok på gang

Thor Gotaas er allerede i gang med et nytt bokprosjekt. Denne gangen skal det handle om utedoer - i alle varianter og fasonger. Han ber folk som har bilder og historier fra utedoer - og da spesielt om disse skiller seg litt fra de mest vanlige variantene, om å ta kontakt. Konferansier på arrangementet i Rallaren, Reidar Mylius, hadde i alle fall et bidrag mer eller mindre klart, 20-seteren på gamle Killingdal Gruver - et avtrede som står der til fri benyttelse den dag i dag.

Hør intervju med Thor Gotaas og Oddvar Brå her:

Intervju med Thor Gotaas og Oddvar Brå.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...