Nea Radio

Den sjufingra gitarist:

- Det skjedde på et sekund for 20 år siden

Foto: Privat

Et sekunds uoppmerksomhet gjorde at Jon Uthus mistet tre fingre. Det har ikke hindret han i å gjøre det han liker aller mest.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2021 kl 13:17

- Det går godt an å spille gitar med bare syv fingre, sier Uthus.

For 20 år siden var han på fritidsboligen sin på Inderøya og skulle bare klyve et bord som var for bredt, da han kom borti sagbladet og trakk hånden gjennom. Dermed mistet han tre av fingrene sine på venstre hånd.

- Det gjorde at jeg ble irritert på meg sjøl der og da. Det første som slo meg var at jeg ikke kunne spille gitar igjen, som jeg har vært så glad i siden jeg var 14 år. Men dèt er et hinder jeg ikke kjenner på lenger, sier Jon Uthus.

Hodet ble viktigst

Hvilke endringer måtte du gjøre for å tilpasse deg et liv med syv fingre?

- Det viktigste var hodet. Tanken om at det her ikke er noe hinder. Jeg ga meg sjøl i oppdrag og ikke gjøre skaden større enn nødvendig, sier han.

- Det er, som jeg litt klisjèaktig sier, jeg er ikke verdens beste gitarist, men jeg er jo veldig glad i å spille gitar. For meg er musikken en viktig del av livet og gitar er mitt kjæreste instrument. Så det å fortsette å traktere dèt, på en måte som jeg setter stor pris på, ble viktig. Det går fint an med syv fingre, sier Uthus.

Halv ringfinger

Hvordan spiller du gitar med syv fingre?

- Jeg bruker flere gitarer som jeg stemmer i forskjellige stemminger. Jeg har en tommeltott, en lillefinger og en halv ringfinger. Den halve ringfingeren bruker jeg gitar-hjelpemiddelet bottleneck på. Det blir ikke så verst altså, det er fullgodt for å lage egen musikk.

- Det som er så rart er at det ikke er vondere enn å få et kraftig slag i hånda. Det er kroppens mekanisme, det er mye vondere å stikke seg med ei nål i fingertuppen enn å sage av seg fingrene, sier han.

- Kroppen går i et slags sjokk. Endorfinene strømmer på. Jeg kjente det ikke som vondt, men jeg kjente det som ubehagelig det å føle at fingrene var borte, sier Uthus.

- Det er folk som er ut for verre ting

- Jeg bruker å si at jeg har fått en liten smakebit av en hendelse som fikk varig konsekvens. For det er folk som er ut for verre ting enn å miste tre fingre, sier han og legger til:

- Den følelsen av at et lite sekunds uoppmerksomhet kan føre til så mye, har jeg opplevd å takle. Jeg har tenkt at det takler jeg best ved å tenke på de mulighetene jeg fortsatt har.

- Jeg vil si det har gitt meg flere muligheter, fordi du ved hver hendelse modnes i en eller annen retning. Jeg har modnet ved å forstå konsekvensen og det å lære å kjenne meg sjøl på hvordan det er å takle en sånn hendelse med ett sekunds uoppmerksomhet, sier han.

- Alt i alt har det gått bra å leve med dette, avslutter Jon Uthus.

Hør hele Sommerpraten med Jon Uthus her:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...