Nea Radio

Helse:

Et løft for sørsamisk helsearbeid

Thomas Åhrén er sametingsrepresentant for NSR fra den sørsamiske valgkretsen. Foto: NSR

Sametingsrådet og sametingets posisjon foreslår 100 000 i direkte tilskudd til sørsamisk helsenettverk i budsjettet for 2020.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

- Dette er et en styrking for samisk helsearbeid i det sørsamiske området, sier Thomas Åhrén, sametingsrepresentant for NSR fra den sørsamiske valgkretsen.

Sørsamisk helsenettverk

Sørsamisk helsenettverk består av helsepersonell i sørsamisk område. Nettverket har som formål å arbeide for likeverdige helsetjenester til den samiske befolkningen i sørsamisk område. Nettverket samarbeider på tvers av etater, kommuner, fylker og landegrensen.

- Vi kjenner jo til at det er et stort behov for helsetjenester med samisk kulturkompetanse i det sørsamiske området. Dette tilskuddet er ekstremt viktig for å gi våre dyktige helsearbeidere og spesialister muligheten til å koordinere og bygge videre et helsefagligmiljø i det sørsamiske området, sier Åhrén.

Besøkte Røros

Sametingets Oppveksts-, omsorgs- og utdanningskomité (OOU) besøkte Røros i høst og fikk da møte Sørsamisk helsenettverket, et besøk som har gjort inntrykk på komiteleder Márjá-Liissá Partapuoli (NSR/SáB).

- Vi opplevde sørsamisk helsenettverk som løsningsorientert i et område der fagmiljøet er spredd ut over store avstander. Jeg håper at dette tilskuddet blir til god hjelp i arbeidet med å utvikle helsetilbudet i sørsamisk området og at kompetansen som bygges opp der kan med tiden videreføres til andre samiske områder med spredd bosetningsmønster, sier Partapuoli.

OOU-komiteen har det siste året behandlet flere saker som omhandler samisk helse og utvikling av et likeverdig helsetilbud

- Sametinget jobber for å gi samiske helsepersonell de verktøyene som de trenger for å nå ut, utvikle og kunne gi likeverdig behandling til de samiske pasientene. Dette er et viktig og stort skritt i den retningen, sier Partapuoli.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...