Nea Radio

Krever fokus på samværssabotasje:

– Et alvorlig folkehelseproblem

Samværssabotasje: Det at en av foreldrene hindrer den andre i å ha kontakt med barna er et utbredt og alvorlig folkehelseproblem, mener Rikard Spets i Malvik FrP. Foto: Anne Gundersen

Rikard Spets (FrP) framla en interpellasjon i kommunestyret i Malvik. Kommunen har nå erklært samværssabotasje et folkehelseproblem.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

46 000 barn i Norge, er av forskjellige grunner forhindret fra å ha samvær med en av foreldrene i løpet av en gjennomsnittsmåned. Samværssabotasje, eller det at en av foreldrene saboterer for barnets samvær med den andre, har vært langt framme på dagsordenen både hos politikere og i media i det siste.

Under forrige kommunestyremøte i Malvik, kom Rikard Spets fra Malvik FrP med en interpellasjon til ordføreren hvor han ba om at Malvik erklærer samværssabotasje for å være et folkehelseproblem. Dette ble vedtatt mot to stemmer fra SV og Rødt.

– All forskning viser at dette er svært alvorlig for barna, sier Rikard Spets.

– Det fører til svakere innsats på skolen og dårlige sosiale relasjoner både på kort og lang sikt. Forskning viser også at barn som ikke har jevnlig kontakt med begge foreldrene har kortere forventet levetid.

Spets sier videre at det også for forelderen kan få alvorlige konsekvenser å miste kontakten med sine barn.

– Depresjon og alkoholisme er noe en ofte ser i slike tilfeller. Det er også mye som tyder på at det er en sammenheng mellom samværssabotasje og selvmord, forklarer han. Spets understreker at det å sabotere for den andre forelderens rett til samvær med barn, ikke er kjønnsbestemt, men at det i de aller fleste tilfeller er far som får sitt samvær sabotert.

– Av en eller annen grunn er dette en praksis som har fått pågå uten at det får konsekvenser at rettslige pålegg pålegg blir brutt. Samværssabotasje ødelegger livene til både barn og voksne og jeg vil gå så langt som å kalle det overgrep. Jeg tror at dersom den av foreldrene som saboterer samværet var klar over konsekvensene av dette, så ville nok tallene vært langt lavere.

Samværssabotasje har fått mye oppmerksomhet de siste par ukene, både i media og fra politiske hold. En av dem som har tatt tak i saken er stortingsrepresentant André N. Skjelstad fra Trøndelag Venstre er en av disse. Mandag leverte han et skriftlig spørsmål til justisministeren, og dette lød som følger:

Hva vil justisministeren gjøre med: 1: tingrettsdommer i barnelovsaker som ikke blir etterlevd av den ene parten, slik at barns rett til omsorg fra begge sine foreldre blir krenket? 2: for å beskytte barn og foreldres rett til et familieliv i henhold til EMK artikkel 8, der dom om samvær ikke blir etterlevd av den ene parten? 3: at det ikke er konsekvenser av å ikke etterleve rettskraftige dommer etter barneloven? 4: hva det gjør med folks rettsoppfatning at det å ikke får konsekvenser at en rettskraftig dom ikke etterleves?

Spørsmålet ble videresendt til barne- og likestillingsminister Ropstad og svaret fra Ropstad er ikke klart enda.

Til Nea Radio sier André N. Skjelstad at også han mener at Samværssabotasje er et alvorlig folkehelseproblem.

– I tillegg kommer den rettslige praksisen. I dag er det slik at selv i tilfeller der det blir kunngjort dom i en samværssak, så har bostedsforelderen mulighet til å sabotere samværet uten at dette får rettslige konsekvenser. Dette ser jeg som svært alvorlig. Det at man ikke behøver å etterleve rettskraftige dommer, er ikke barnelovens intensjon. Det gjør noe med folks oppfatning av rettssystemet at rettskraftige dommer i praksis ikke har betydning.

Hør intervjuet med Spets og Skjelstad i avspilleren under:

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...