Nea Radio

Gleder seg over grenseåpning:

Espen (13) får møte besteforeldrene for første gang siden jula 2019: - Det blir jätteroligt!

F.v. Marius Rosvoll Træthaug (8 mnd) , Ida Bjerknes Rosvoll, Bjarte Træthaug, Valter Træthaug (15 år) og Espen Træthaug (13 år). Foran: Hunden Odin (8 år) Foto: Henrik Einangshaug

Mange gleder seg over å at det er lov til å kjøre over grensa til Norge igjen. En av dem er 13 år gamle Espen, som ikke har sett besteforeldrene sine siden jula 2019.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 11.06.2021 kl 19:38

På grenseovergangen ved Storlien er det ennå ikke så mange biler. Klokka har nettopp passert 15.00 fredag ettermiddag, og det var da grensene åpnet opp for personer med godkjent koronasertifikat. De nye reglene innebærer at de som er fullvaksinerte, og de som har hatt koronaviruset de siste seks månedene, slipper innreisekarantene når de kommer fra Sverige.

Skal til Smøla

Espen sitter i en bil sammen med foreldrene sine og venter på å få kjøre inn i Norge. Foreldrene kommer begge opprinnelig fra Norge, men bor i Sverige. Nå er de på vei til Smøla, for der bor besteforeldrene som han ikke har sett siden jula 2019.

- Det blir veldig bra. Det blir jätteroligt, sier han.
- Jeg gleder meg.

Skal møte tante

En som også venter på grensa er en eldre mann fra Meråker, som har tanter som bor i Sverige. Han er på vei den andre veien. Han skal samtidig sjekke hytta si i Sverige, for under koronaen har den blitt vannskada. Han skal også benytte anledningen til å besøke tantene.

- Ja, i alle fall en av dem.
- Og når jeg kjører hjem igjen så trenger jeg bare å vise papirer på at jeg er fullvaksinert for å komme inn i landet. Det blir kjempebra, sier han.

Håper folk tar det rolig

Politiet og heimevernet venter storinnrykk på grenseovergangene etter at de åpna for folk med godkjent koronasertifikat fredag ettermiddag. De frykter det kan bli kaos, men enn så lenge er det rolig.

Folk som skal over grensa må fylle ut et registreringsskjema, vise fram koronapasset og i tillegg vise fram godkjent koronatest eller teste seg på grensa.

Lars Nyvik er områdesjef i Heimevernet for Hegra Meråker, og står vakt på grenseovergangen på Storlien. Han syns det er positivt at det lettes noe på restriksjonene.

- Dette er jo en glad-dag at folk får reise over grensa igjen. det er jo egentlig et stort framskritt, sier han.

Nyvik forteller at folk virker glade over å få reise, men han håper ikke folk tar unødvendige turer over grensa.

- Det vil helt sikkert bli en del reisende nå, men vi anmoder folk om å ikke reise. Hvis de må reise må de påregne lengre tid over grensa enn vanlig, og at det kan bli sprengt kapasitet ved teststasjonen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...