Nea Radio

Erik Koritzinsky på Falstad

Foto: Anette Fossmo

Fortalte en sterk og viktig historie om jødetrakasseringen i Norge.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

For første gang noensinne besøker Erik Koritzinsky Falstadsenteret. Et sted han har unngått å besøke i mange år, da det vekker vonde minner om hans far som ble arrestert uten å ha gjort noe galt en desembermorgen i 1941. Men i forbindelse med senterets prosjekt «etterkommernes fortellinger» har han reist oppover for å formidle en sterk historie om hans jødiske far og hans tid på Falstad under 2. verdenskrig.

Saken fortsetter etter lydklippet

Foto: Anette Fossmo

- Det gjelder primært det jeg husker fra krigen og den 1.desember 1941 da det plutselig trampet i gulvet, forteller Koritzinsky.

- Det var tyskerne og det norske politiet som kom for å hente min far, jeg husker det fordi de støvlesmellene var en ukjent lyd i direktørboligen ved Trondheim sykehus. Jeg hadde ikke kommet meg på skolen enda, så dette må ha vært tidlige. Jeg husker at mor sa at de hentet far, men far har ikke gjort noe galt så han kommer helt sikkert tilbake.

Men hans far kom aldri tilbake. Etter et opphold på Falstad døde han på Levanger sykehus den 15.mai, 4-5 måneder senere. Det er dette som er hovedfokuset i foredraget Koritzinsky holder på Falstad søndag.

- Alt omkring Falstad og min far, men også hans bakgrunn. Hvorfor ble han arrestert? Hvorfor ble jøder tatt? Far var direktør og overlege, slike høye stillinger skulle jo ikke jøder ha. Jeg vil tro at den stillingen var det høyeste embetet som en jøde hadde den gangen innenfor kommunal eller offentlig virksomhet, sier Koritzinsky.

- Jøder ble veldig trakassert. Uken etter han ble arrestert kom han gående igjennom gatene i Trondheim i et fangetog, lenket sammen og snauklipte. De skulle avluses på Trondheim sykehus, det samme sykehuset han en uke før hadde vært direktør og overlege på. Man kan jo bare tenke seg hvordan en slik trakassering bryter ned menneskeverdet.

En sterk Historie

Koritzinskys far hadde under 1.verdenskrig reist ned til Tyskland for å gi bistand til tyske kirurger, derfor trodde han at han skulle slippe unna under 2.verdenskrig, til tross for at han var jøde.

- Han fikk til og med jernkorset av Keiser Wilhelm II, det befinner seg i dag på holocaust museumet på Bygdøy. Siden han hadde gjort en innsats for tyske soldater trodde han at han skulle slippe unna. Men Nazistene var blinde for dette, jødehatet gikk over alt mulig. Så det er en sterk historie.

Fordragen til Erik Koritzinsky tar utgangspunkt i en bok han har skrevet, som ble til på en litt overaskende og uventet måte da han for noen år siden var på en reise jorden rund.

- Jeg syntes det virket spennende å ta et jorda rundt cruise. Men jeg endte opp med å kjede meg på reisen mellom noen av kontinentene, så jeg begynte å skrive. Plutselig hadde jeg 70 sider med materialet kun basert på hukommelsen, jeg hadde ikke noen notater eller noe på forhånd, det bare kom til meg når jeg begynte å skrive, forteller han.

- Det var i første rekke et prosjekt tiltenkt famlien, men så utviklet det seg til en bok jeg selv finansierte. Jeg ville ha den som jeg selv synes den skal være, ikke som et forlag vil ha den. Jeg har fått god hjelp av min bror Theodor med redigering og tegnsetting, for jeg har bodd 20 år i Frankrike, så å skive på norsk var ikke så lett. Nå er jeg her på Falstad for å presentere boken.

På Falstad for første gang

Det er første gang Koritzinsky orker å besøke Falstadsenteret, han har tidligere ikke orket tanken på å dra dit. Besøket vekker sterke følelser, men han er klar på at historien er såpass viktig at han trosset de vonde følelsene for å komme seg dit.

- Jeg er nødt til å reise rundt, jeg slipper ikke unna. Med en historie som er så viktig så må jeg bare det, men det har ikke vært så lett å komme hit til Falstad, bekjenner Koritzinsky.

- Jeg har alltid unngått Falstad. Selv om jeg har besøkt Selbu mange ganger har jeg alltid tenkt at jeg orker ikke reise hit. Men i nå er jeg her å driver og akklimatiserer meg. Og i morgen skal jeg holde et skikkelig foredrag, det lover jeg!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...