Nea Radio

Refleksdagen:

Er du en ninja i høstmørket?

REFLEKSDAGEN: Bruker du refleks? I dag er det refleksdagen! Foto: Shutterstock/Tryg Forsikring

Visste du at en person med mørke klær uten refleks først er synlig på 20 meters avstand?

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Og visste du at en bil i 60 km/t bruker vel 30 meter på å stanse på vått føre? Med andre ord leker du ninja i høstmørket hvis du ikke bruker refleks.

En god refleks er synlig for en bilist på over 100 meters avstand, og gir bilsjåføren, og dermed også deg selv, en god sjanse til å unngå stygge ulykker.

I dag er det refleksens dag.

Refleksdagen ble arrangert av Trygg Trafikk første gang i 2006, og er alltid tredje torsdag i oktober.

Her er 10 gode grunner til hvorfor det er smart å bruke refleks:

1. En refleks gjør deg synlig i mørket gjennom å reflektere lys, og reduserer risikoen for å bli påkjørt. Som fotgjenger med refleks gir du en bilist hele 85 prosent større sjanse til å se deg i tide.

2. En bilfører med nærlys på bilen vil se en fotgjenger med refleks på 140 meters avstand. Uten refleks er du først synlig for bilisten på vel 25 meters avstand.

3. De fleste ulykker mellom bil og fotgjengere skjer i byene når folk krysser gaten. Lys fra biler og butikker konkurrerer om bilistens oppmerksomhet og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks, ikke minst når det regner eller er dårlig sikt.

4. En bilist i 50 km/t ser deg kun to sekunder før bilen passerer deg dersom du går i mørket uten refleks. Bruker du refleks vil bilisten se deg vel ti sekunder før.

5. I fjor ble 108 drept i trafikken i Norge. Nær 20 av disse var fotgjengere eller syklister. 75 prosent av disse var menn, og mange av trafikkulykkene skjedde i mørket.

6. Vel 40 prosent av ulykker hvor fotgjengere omkommer, skjer i mørket.

7. Halvparten av fotgjengere som omkom i trafikkulykker brukte ikke refleks, viser ulykkesstatistikk fra Statens vegvesen.

8. I fjor ble 602 mennesker hardt skadd i trafikken i Norge. 141 av disse var fotgjengere eller syklister, og 31 av disse var barn under 16 år.

9. Kun fire av ti voksne bruker refleks, viser undersøkelser fra Trygg Trafikk. Dårligst er menn i alderen over 30 år, aller best er barna.

10. Refleks er livredderen, din billigste livsforsikring som kan være forskjellen mellom liv og død. Ha den helst i knehøyde da det er der den får mest mulig lys fra billykter. Du kan også bruke refleksbånd eller refleksvest.

Kilder: Tryg Forsikring, Trygg Trafikk, Statens vegvesen, Statistisk sentralbyrå

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...