Nea Radio

Leserinnlegg fra Trøndelag SP:

Er det bedre å bli flere uten å bli bedre?

Per Olav Tyldum er leder for Senterpartiet i Trøndelag. Foto: Privat

Vil befolkningsvekst automatisk føre til bedre tjenester, spør leder i Trøndelag SP, Per Olav Tyldum, i dette leserinnlegget.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Det regjeringsoppnevnte Demografiutvalget fikk i 2019 mandat i å se på hvilke utfordringer distrikts-Norge står overfor når befolkningens sammensetning og alder legges til grunn. Utvalget leverte sin rapport like før jul i fjor og har nå vært ute på høring. Trøndelag Senterparti har lest Demografiutvalgets utredning ledet av Victor D. Normann med stor interesse. Vil befolkningsvekst automatisk føre til bedre tjenester?

Rapporten er lang, men god og omfattende og med mye informasjon. I tillegg til eget utredningsarbeid, møter og innspill har utvalget også brukt mye av tidligere gjennomført forskning i arbeidet sitt. Utvalget konkluderer med at det er tre overordnede problemstillinger som vi ser i dag og som er felles for svært mange kommuner; befolkningsnedgang, økt aldring i befolkningen og spredt bosetting. Sagt med andre ord: Vi blir færre, vi blir eldre og vi bor «overalt» i hele Norge.

Disse tre hovedutfordringene kan virke forsterkende står det i rapporten. Vi kan lett kjenne igjen beskrivelsen og oppfatningen mange har om kommune-Norge; ungdommene flytter, tilbake blir den eldre garde «på bygda» langt unna et bygdesenter. Dette kan være krevende på mange vis. Utvalget stiller slik vi ser det indirekte et spørsmål i sin utredning: er befolkningsvekst det eneste saliggjørende? Er flere innbyggere det samme som suksess for en kommune? Utvalget viser til at distriktspolitikken i for stor grad hittil har handlet om tradisjonelle virkemidler og ensidig vekst i folketallet som mål på suksess, uten at det har vært brukt nok ressurser på andre faktorer som kan føre til at folk trives i distriktene og vil bo der.

I dagens inntektssystem til kommunene mener vi at vekst i folketall er vektlagt for tungt. Nedgang i folketall fører fort til reduserte inntekter for kommunene med negativ befolkningsutvikling. Disse kommunene må i neste omgang bruke masse ressurser på nedskjæring og omstilling i stedet for tiltak som øker næringsaktiviteten og tilflytting. Trøndelag Senterparti mener prinsipielt at det er Statens ansvar å legge til rette for at alle kommuner har likeverdige økonomiske forutsetninger for å løse sine oppgaver. Derfor må inntektssystemet endres. Rapporten peker også på at aldring er en større utfordring enn flytting. Det betyr at det ikke er så verst å bo i distriktene. I forlengelsen av dette kan vi kanskje stille spørsmål om hva som skjer med utviklingen av tjenestetilbudet og ikke bare selve produksjonen av tjenestene. Er det bare snakk om å skape lønnsom og effektiv drift gjennom stordriftsfordeler og spesialisering eller brukes det ressurser på å skape tjenester tilpasset en befolkning i endring der behovene er annerledes enn tidligere?

Vi har over flere år sett at begrepet målstyring dominerer mer og mer i kommunene. Flere og mer kompliserte oppgaver blir overført til kommunene og det stilles stadig større krav til at flere tjenester skal leveres uten at det kommer mere penger. Samtidig blir hverdagen til ansatte i kommuner og fylker mer og mer preget av rapportering og registrering. Med stadig mindre penger til kommunene sier det seg selv at når det skal brukes mer tid på rapportering og registrering, blir det mindre tid til å lage gode tjenester til innbyggerne. Flinke ansatte får mindre tid til å bruke ferdighetene de har fra utdannelse og arbeidserfaring til å lage bedre tjenester til oss alle på vegne av fellesskapet. Spesielt gjelder dette innenfor skole og oppvekst i tillegg til helsesektoren.

Senterpartiet mener at svaret på det store spørsmålet om befolkningsvekst er ensbetydende med suksess er nei. Befolkningsvekst er en faktor, men det behøver ikke å bety at det er det eneste som fører til suksess. Vi blir færre innbyggere og vi blir eldre. Men Senterpartiet mener det er fullt mulig å legge til rette for gode lokalsamfunn der folk bor. Det må være mulig å utvikle gode lokalsamfunn uavhengig av bevegelsen i folketallet. Det vil selvfølgelig kreve at kommuner, fylke og stat aktivt sammen ønsker å lage og gjennomføre en betydelig mer aktiv distriktspolitisk innsats for å stabilisere situasjonen.

Senterpartiet er opptatt av et levende folkestyre og en tydelig desentralisering av makt, kapital og bosetting. Sentralisering og negative konsekvenser av stordrift rammer hele landet, ikke bare distriktene. Også i byene og i tettbygde strøk opplever folk at tjenestene flyttes fra nærmiljøet og at lokalkunnskap, tilstedeværelse og trygghet forsvinner. For å opprettholde en sterk velferdsstat i framtida må også tjenestene utføres på en annen måte enn tidligere, og der det helhetlige perspektivet med å utvikle bærekraftige lokalsamfunn er den overordnede ambisjonen. Med utgangspunkt i dette verdigrunnlaget mener vi at det skal være mulig å ta i bruk hele Norge med en offensiv og helhetlig distriktspolitikk. Senterpartiet er klare til å starte jobben, det handler om å utvikle hele Norge. Vi gleder oss!

Per Olav Tyldum
Leder Trøndelag Sp

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...