Nea Radio

Gir seg med Eplene i Messehagen:

- Kommer til å bli et gnagsår

Evy Kasseth Røsten står for idèen til spel-suksessen "Eplene i Messehagen". Her foran gruvetårnet i Malm hvor spelet fremføres. Foto: Karin Jegtvik

"Eplene i Messehagen" går for fullt amfi ved det gamle gruvetårnet i Malm i disse dager og anmeldelsene er bedre enn noen gang. Initiativtaker og skuespiller Evy Kasseth Røsten gir fra seg sitt eget hjertebarn etter 13 år.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2021 kl 14:47

- Det er fantastisk at mange har lyst til å se forestillingen år etter år, sier Evy Kasseth Røsten om "Eplene i Messehagen".

Årets utgave av oppsetningen har fått strålende anmeldelser, deriblant terningkast seks i Adresseavisen.

Hun har spilt rollen som "Mildrid Jönsson" i spelet siden urpremieren i 2008. Nå har hun gitt beskjed om at årets oppsetning blir hennes siste. I hvert fall foreløpig.

Et mønstersamfunn

Handlingen i spelet er tatt tilbake til 60-tallet da Malm var et eksempel til etterfølgelse for resten av landet.

- Det handler om gruvesamfunnet på Malm på 60-tallet. Det var et yrende folkeliv her da. Det var et mønstersamfunn på mange måter. Det var attraktivt for folk å komme hit, så det kom folk fra hele landet og til og med Sverige. Vi lå jo innerst i Trondheimsfjorden, så det kom båter fra Polen, Tyskland og Vietnam for å hente jernmalm, sier hun.

- Dèt i tillegg til at vi hadde Norges første niårige grunnskole og Norges første utendørsbasseng, gjør at jeg ikke tror folk skjønner hvor stort det yrende livet her var. Det de i industrisamfunnet på Malm gjorde fulgte resten av landet etter.

Røsten sier spelet på mange måter er en dokumentarisk historie.

- Det er mange sanne historier som er satt sammen til Det klasseskillet var veldig stort, sånn var det på 60-tallet. Du kan spørre noen som sier de opplevde det akkurat sånn, mens andre kan ha helt motsatt oppfatning av hvordan det var, for sånn er det uansett hvor man vokser opp.

Gjenkjennbart for flere

- Jeg tror veldig mange kjenner seg igjen gjennom kjærlighetshistorier om noen som forelsker seg i feil person, ikke får lov til å følge drømmen sin for at du blir fortalt det av noen eller at du blir sett på som annerledes på grunn av andre interesser enn de jevnaldrende har, sier hun.

Rasmus Rohde, best kjent fra Rasmus og verdens beste band, står for manus og musikk i spelet. Han får av Røsten, en del av æren for suksessen med "Eplene i Messehagen".

- Jeg tror det at Rasmus har skrevet et så godt utgangspunkt gjør at veldig mange kan kjenne seg igjen uten at du er fra Malm. Det er ekte følelser vi formidler og det er autentisk ettersom vi opptrer der gruvearbeiderne jobbet, sier hun.

- Blir nok et gnagsår

Evy Kasseth Røsten fikk idèen til "Eplene i Messehagen" for 13 år siden". Hun har spilt "Mildrid Jönsson" helt siden da. Nå sier hun tiden er inne for å slippe til nye krefter.

Hva betyr "Eplene i Messehagen" for deg?

- Da jeg startet opp arbeidet med dette, tenkte jeg "herremin, for en historie vi har her i Malm, hvorfor fikk vi aldri høre om det på skolen"? Så fikk jeg vite at Hans Robertsen hadde tatt 18 timer med opptak av samtaler med gamle gruvearbeidere på tape. Det var en gavepakke for oss, sier hun.

- Jeg syns det er veldig fint å være med på å fortelle historien om bygda for folk.

- Selv om jeg gir meg, kommer jeg til å ha meninger om hvordan det her skal gjøres også i årene fremover. Jeg blir nok et gnagsår for mange, sier Evy Kasseth Røsten.

- Kommer du tilbake igjen, tror du?

- Kanskje. Jeg føler det er for tidlig å spille den eldre "Kate" ennå, så skal jeg tilbake må det være for å ta roret selv. det er en oppgave jeg føler meg klar for, avslutter Røsten.

Gruvearbeiderne i Malm i aksjon. Foto: Karin Jegtvik

Gruvearbeiderne i Malm. Foto: Karin Jegtvik

Koret synger. Foto: Karin Jegtvik

Barn på epleslang i Messehagen. Foto: Karin Jegtvik

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...