Nea Radio

Enklere rypetaksering

Foto: Marius Kjønsberg

En nyutviklet app gjør arbeidet betraktelig enklere for de mange frivillige som hvert år registrerer rype og skogsfugl.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Tradisjonell taksering av rype og skogsfugl, hvor frivillige går flere tusen kilometer for å registrere fugl, har i stor grad belaget seg på rapportering på papirskjema. I all slags vær har de frivillige benyttet kart, kompass og GPS for å holde seg på en fiktiv linje i terrenget, og samtidig notert ned observasjoner av hønsefugl med penn og papir. Gjennom de siste to årene har Hønsefuglportalen, et samarbeidsprosjekt mellom NINA, Høgskolen i Innlandet og Nord Universitet, jobbet med utviklingen av en mobil applikasjon for å forenkle takseringen, og i år fikk de første taksørene mulighet til å teste en tidlig versjon av applikasjonen.

Mange fordeler

Fordelene med en mobil applikasjon til bruk under hønsefugltaksering er mange. Taksørene får et verktøy med seg i felt som ikke bare muliggjør registrering av hønsefuglobservasjoner, men som også kan assistere taksøren med å holde en fiktiv linje i terrenget.

Applikasjonen viser et kart med linja som skal takseres, og benytter mobilens innebygde GPS til å vise taksørens posisjon og avstand til linja i sanntid.

– Når hunden får stand på fugl et stykke vekk fra linja kan det ofte være vanskelig å finne tilbake til linja etter at observasjonen er registrert. Vi håper mobil-applikasjonen kan være til hjelp i så måte, da taksering på linja er en forutsetning for presise estimater av hønsefugltettheten, sier Lars Rød-Eriksen, som er stipendiat på NINA.

Rød-Eriksen mener at appen vil bidra positivt til å styrke kvaliteten på både taksering og registrering av observasjoner.

– Appen bidrar til å kvalitetssikre dataene ved å inkludere alle nødvendige parametere, samtidig som at dataene sikres mot tap, sier han.

Svært positive tilbakemeldinger

– Etter å ha prøvd appen under høstens taksering er jeg overbevist om at dette er et skritt i riktig retning, sier Marius Kjønsberg ved Høgskolen i Innlandet. Han forteller videre at de fleste taksørene han har vært i kontakt med har gitt svært positive tilbakemeldinger.

– Taksørene slipper å fomle med bløte ark og dårlig skriveverktøy, og data leveres direkte via appen uten at de trenger å bruke kvelder eller arbeidsdager til å registrere data, legger han til.

Mer fokus på digitale verktøy framover

Det har i løpet av test-perioden kommet inn en rekke forslag til forbedringer som nå skal evalueres, før applikasjonen videreutvikles.

– Taksørene har vært gode til å gi tilbakemeldinger underveis, og dette har bidratt til rask feilsøking og utbedring, sier Siw Elisabeth Berge ved NINA, ansvarlig for utvikling av appen.

– Det er likevel noen funksjonelle endringer vi skal evaluere og utbedre i løpet av høsten, men forhåpentligvis er alt på plass foran neste års taksering, avslutter hun.

Erlend Birkeland Nilsen, prosjektansvarlig for Hønsefuglportalen, mener det er på høy tid at hønsefugltakseringa blir digital.

– Både vi og rettighetshavere ønsker så presise estimater som mulig. Det krever kvalitet i alle ledd, og digitale verktøy er et steg i riktig retning, sier Nilsen.

Planen er å ha en fullverdig versjon – åpen for alle taksører og tilgjengelig både for iOS og Android – klar i forkant av neste års taksering.

– De positive tilbakemeldingene har motivert oss til å fokusere mer på digitale verktøy i forbindelse med hønsefugltaksering, avslutter Nilsen, og forteller at de vil prioritere videreutvikling av både mobil-applikasjonen og Hønsefuglportalen de neste årene.

Utvikling av appen er støttet med midler fra Miljødirektoratet, heter det i en nyhetsartikkel fra NINA (Norsk institutt for naturforskning).
https://www.nina.no/Aktuelt/Nyhetsartikkel/ArticleId/4583?utm_source=nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=nyhetsbrev

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...