ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Vinterfestspill i Bergstaden:

Endelig klart for festspill igjen

Bjørn Nessjø, direktør i Vinterfestspill i Bergstaden og Kirsti Sæther som jobber som produsent og administrasjonsekretær er klar for årets Vinterfestpill. Foto: Anita Sivertsgård

På torsdag er det endelig klart for årets Vinterfestspill i Bergstaden, også kalt “Den femte årstid”.  I fjor ble arrangementet avlyst, men nå blir det endelig festspill igjen. 

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Vinterfestspill i Bergstaden var et av de første arrangementene i Norge som i mars 2020 måtte avlyse. Siden da har stiftelsen hatt et intenst ønske om å kunne invitere til Vinterfestspill i Bergstaden 2021, og nå på torsdag åpnes den «femte årstid» etter en lang og spennende ventetid.

Scener bygges og det kuttes tulipaner

- Vi har vært klar for dette veldig lenge. Det ble jo ikke noe i år, og vi gleder oss veldig til å komme i gang i år. Mange kunstnere er på plass og øvingene er i gang. Det bygges scener og tulipaner kuttes, så nå er det meste i gang, sier produsent og administrasjonsekretær, Kirsti Sæther.

Lang oppkjøringsfase

Det har vært en lang oppkjøringsfase foran årets arrangement. Som kjent ble Vinterfestspill i Bergstaden avlyst i 2020, så deler av programmet som vil bli presentert i helga har allerede vært på arbeidsbordet i snart to år.

Samtidig har det også vært utfordringer i forhold til hvilke artister som kunne komme til Røros denne helga. Det ble etterhvert klart at det kun kunne være norske utøvere på årets Vinterfestspill.

Mange skifter i programmet

- Det har vært mange skifter i programmet underveis, men nå er det på plass, og det har blitt et knakende godt program. Kunstnerisk leder, Øyvind Gimse, har invitert flotte musikere, så det er ikke noe i veien for at de 100 personene som nå kan komme pr konsert vil få en flott opplevelse, sier Sæther.

Du finner årets program under lydklippet.

Årets program

Programmet i årets Vinterfestspill i Bergstaden er det ingenting å si noe på. 
Her er det mange stor norsk navn som kan by på en kulturopplevelse utenom det vanlige, og det rykende ferske programmet var først klart på starten i denne uka.

Her er årets program for Vinterfestspill i Bergstaden;

Torsdag 18.mars

Åpning av Komposisjoner (kunstutstilling)

Torsdag 18. mars, kl. 16:00 – 18:00
Sted: Kunst og kaos, Finborudgården, Røros
Sverre K. Bjertnæs, Sølvi Waterloo Normannsen, Per Stian Monsås, Bella da Silva Boxbom.
Gratis inngang.
Åpning av kunstutstillingen Komposisjoner i samarbeid med galleriet Kunst og kaos.
Enkel åpning hvor publikum slippes inn i puljer som muliggjør god avstand mellom alle i galleriet. Kom innom på vei hjem fra arbeid, eller på vei til åpningskonserten i Røros kirke kl. 18.00
fiolinist og Konstknekt Joakim Røbergshagen byr på vakker klang og komposisjoner for øret, mens galleriveggene byr på komposisjoner for øyet. Åpning ved galleristene Ellen Kristine Klemmetvold og Sigrid M. Jansen.
Komposisjoner. Å sette sammen ulike elementer til en estetisk eller harmonisk helhet.

18.00 Åpningskonsert (utsolgt)

«Skjebnens luner, tilfeldighetens spill»
Schuberts lystige «Ørretkvintett» omfavner kveldens program. Han skrev den til den rike amatørcellisten Sylvester Paumgartner, som også foreslo at en sats burde være variasjoner over Schuberts sang «Die Forelle». Den litt uvanlige besetningen ble bestemt av at den identiske besetningen skulle spille en transkripsjon av Johann Nepomuk Hummel på samme konsert. Brahms´ mor Christiane døde i 1865. Samme år skrev han horntrioen til minne om henne. Som barn lærte han å spille både piano, fiolin og naturhorn, og det er trolig grunnen til at han ga verket denne besetningen. I 1924, da Sergej Prokofiev bodde i Paris, fikk han en bestilling fra et omreisende ballettkompani. De hadde kun fem musikere med seg, men Prokofiev tok utfordringen med å skrive musikk til balletten «Trapeze» for denne litt uvanlige besetningen. Pamina tror ikke Tamino elsker henne lenger i «Å, jeg føler det» fra komiske, men også samfunssatiriske opera «Tryllefløyten». Tekstforfatteren Daniel Schubart beskriver sin egen rolle i det muntre diktet «Die Forelle», om hvordan han ble fanget som en munter liten ørret. Han satt ti år i fengsel (1777-87) for sine samfunnskritiske dikt.

Olav Luksengård Mjelva: Ørret-intro

Franz Schubert: Klaverkvintett i A dur D667 «Ørreten» 1.sats: Allegro Vivace
Berit Cardas, Frida Siegrist Oliver, Øyvind Gimse, Knut Erik Sundquist, Wolfgang Plagge

Åpningstale:
Berit Værnes Cardas

Sergej Prokofiev: Kvintett i g moll opus 39
2.sats: Andante energico 3.sats: Allegro sostenuto ma con brio
Gunhild Rebnord, Christine Bårreng Hansen, Joakim Røbergshagen, Frida Siegrist Oliver, Knut Erik Sundquist,
Roar Kjølv Jenssen: “Så fekk hu han”

Franz Schubert: «Ørreten» 2.sats Andante

Johannes Brahms: Horntrio i Ess dur opus 40, 1.sats Andante
Johanne Haugland, Emilie Ravn Jensen, Tor Espen Aspaas

Roar Kjølv Jenssen: «Kamelen»

Franz Schubert: «Ørreten» 3.sats Scherzo

Wolfgang Amadeus Mozart: «Ach ich fühl´s» fra Tryllefløyten
Franz Schubert: «Die Forelle»
Mari Eriksmoen, Wolfgang Plagge

Franz Schubert: «Ørreten» 5.sats Allegro giusto

Konsertvert: Erling Dahl jr.

Fredag 19.mars

10:00 Konsertforedrag i Røros kirke

«Romantikkens nattsider»
Tor Espen Aspaas

18.00 Kirkekonsert i Røros kirke

«Folklore, film og fantasi»
Gustav Mahler skrev sin fjerde symfoni i 1901 over sangen «Det himmelske liv», i form av et barns forestilling om Himmelen. Den beskriver harmoni og overflod av mat, men barnet påpeker også at dyr må dø for den himmelske fest, ikke ulik dagens unge veganer. Zoltan Kodaly skrev sin Duo like før utbruddet av 1.verdenskrig. Som etnograf viet han mye av sitt liv til å samle folkemusikk, og å ivareta den nasjonale musikktradisjonen ved å lære opp flere generasjoner av ungarske barn i musikk og kulturforståelse. Ola Kvernberg er en briljant musiker og komponist. Han har med seg nyskrevet filmmusikk, spesielt tilrettelagt for anledningen.

Zoltan Kodaly: Duo for fiolin og cello opus 7, 1.sats Allegro serioso, non troppo
Berit Værnes Cardas, Bjørg Værnes Lewis

To nordnorske folketoner, arr. Mils A. Mortensen: Kveldssamling fra Dønna og Bruremarsj fra Sørfold.
Knut Erik Sundquist og Wolfgang Plagge

Ola Kvernberg: Vinterfestspillsuite
Ola Kvernberg, Alf Hulbækmo, Olav Luksengård Mjelva og Konsknekt
Gustav Mahler: Symfoni nr 4 i G dur, kammerversjon av Wolfgang Renz
4.sats Finale «Sehr behaglich»
Mari Eriksmoen, festspillensemble

Konsertvert: Erling Dahl jr.

21:00 Populærkonsert Ingebjørg Bratland i Røros kirke (utsolgt)

Syver Storskogen, Øyvind Blomstrøm, Johanne Haugland, Phelan Walker, Frida Siegrist Oliver, Øyvind Gimse

Lørdag 20. Mars

11.00 KammersKommers i Storstuggu

Polkabjørn og Kleine Heine
Knut Erik Sundquist
Wolfgang Plagge

Konsertvert: Erling Dahl jr.

18.00 Kavlikonsert

«Følelser i spill, kletzmer og romantikk»
Overtyre over hebraiske temaer er en av de første bestillingsverkene Prokofiev fikk etter at han kom til New York høsten 1918. Simeon Bellison, soloklarinettist i Mariinskyteateret og senere New York Philharmonic sto bak bestillingen, og trolig også temaene stykket ble skrevet over.
Carl Reinecke studerte hos Mendelssohn, Schumann og Liszt og ble så professor i Leipzig, hvor han blant andre underviste Grieg, Janacek og Bruch. Selv nøt han først og fremst respekt som lærer, men musikken hans er svært velklingende.
Cosi fan tutte(Sånn gjør alle kvinner) er en av Mozarts lystigste operaer, med humor og ironi, men ikke uten følelsesmessig dybde. Musikken strømmer som fra et overflødighetshorn, men som alltid hos Mozart, kommer latteren også med en liten tåre i øyenkroken.
Sjostakovitsj tilegnet sin andre piano trio sin venn og kollega Ivan Sollertinsky, som døde samme år, 1943. Som sjef for Leningradfilharmonien brakte Sollertinsky mye vestlig musikk inn i Sovjetunionen, deriblant Weill, Krenek og Mahler. Denne virtuose trioen har tragiske undertoner og rommer både en «dance macabre» og spor av kletzmermusikk.

Sergei Prokofiev: Overtyre over hebraiske temaer for klarinett, strykekvartett og piano opus 34
Christine Bårreng Hansen, Berit Værnes Cardas, Johanne Haugland, Frida Siegrist Oliver, Øyvind Gimse, Wolfgang Plagge

Carl Reinecke: Trio i a moll op 188 for obo, horn og klaver(i versjon for strykere)
3. Adagio, 4. Finale
Gunhild Rebnord, Emilie Ravn Jensen, Joakim Røbergshagen, Berit Værnes Cardas, Frida Siegrist Oliver, Øyvind Gimse, Knut Erik Sundquist

Wolfgang Amadeus Mozart: «Per pieta» og «Una donna» fra Cosi fan Tutte
Mari Eriksmoen og Tor Espen Aspaas
Dmitri Sjostakovitsj Klavertrio Nr 2
Berit Værnes Cardas, Bjørg Værnes Lewis, Tor Espen Aspaas

Konsertvert: Erling Dahl jr.

20.00 Pub i Sangerhuset

God stemning og musikalsk driv skal prege puben i Sangerhuset. Vi får oppleve et nytt og spennende samarbeid mellom Ola Kvernberg og Alf Hulbækmo. Her møtes fjell og fjord, ulike lynner, til musikalsk dyst. Dette kan bli helt spesielt! De har med seg «gjest» Olav Luksengård Mjelva. Vi får også møte Polkabjørn og Kleine Heine. Med denne musikalske duoen vet man aldri helt hva som kan skje, men god stemning blir det garantert.
Ola Kvernberg, Alf Hulbækmo og Olav Luksengård Mjelva
Polkabjørn og Kleine Heine

Det vil bli salg av øl, vin og mineralvann. Øl og vin selges med middagswrap lagd av Magnus Häggblom. Vi ber om at alle deltakere setter seg inn i gjeldende smittevernregler. Salget stenger kl 22.00.

Søndag 21. Mars

10:00 Avslutningskonsert i Røros Kirke

En formiddagsstund med både våryre sprell og melankolske sanger. Vi møter de fleste festspillmusikerne til vennskapelig dyst, kommentert av den lune eksiltrønderen Erling Dahl jr.

Alf Hulbækmo: «Våryr»
Alf Hulbækmo

Johannes Brahms: 3 lieder:
Opus 105/1: Wie Melodien zieht es mir
Opus 86/2: Feldeinsamkeit
Opus 71/5: Minnelied
Bjørg Værnes Lewis, Tor Espen Aspaas

Trad: Midnight on the water
Olav Mjelva: DDAD
Olav Mjelva, Øyvind Gimse, Knut Erik Sundquist, Alf Hulbækmo

Giovanni Bottesini: «Elegi og Tarantella»
Knut Erik Sundquist, Wolfgang Plagge

Georg Friederich Händel: «Piangero la sorte mia» fra operaen «Giulio Cesare in Egitto»
Mari Eriksmoen, festspillensemble

Antonin Dvorak: Strykekvintett G dur opus 77, 2.sats Scherzo, 3.sats Poco Andante
Berit Værnes Cardas, Johanne Haugland, Frida Siegrist Oliver, Bjørg Værnes Lewis, Knut Erik Sundquist

Konsertvert: Erling Dahl jr.

12:00 MiniViB i Sangerhuset (utsolgt)

Sergej Prokofiev: «Peter og ulven»
Wolfgang Plagge, Joakim Røbergshagen, Gunhild Rebnord, Christine Bårreng Hansen, Emilie Ravn Jensen, Øyvind Gimse, Knut Erik Sundquist, Kouame Sereba

Eventyrfjeld ved Kirsti Sæter og Olav Luksengård Mjelva

Kouame Sereba

12:00 Festspillgudstjeneste

Alf Hulbækmo
Bjørg Værnes Lewis

Nøkkelord

ANNONSE