ANNONSE
Annonse
Nea Radio

Endelig er vinteren her

Nå er den kalde, fine tida her. Hvit nysnø har pyntet hele Trøndelag, sammen med lysene fra adventsstaker og juletre – og på Stiklestad finner du den gode, gamle julestemninga denne helga.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

Denne helga tar flere tusen julestemte gjester turen til Stiklestad for få med seg førjulshelga Jul igjen som har blitt arrangert hvert år på museumsområdet på Stiklestad siden slutten av 80-tallet. Her kan du oppleve stemningen som skapes når mange hundre fakler tennes, og det lyser lunt fra alle stuer.

Under Jul igjen våkner museumshusene til liv og jula forberedes i alle tun. Barna kan få prøve seg på juleforberedelsene med blant annet lysdypping, juleverksted og spikking. I tillegg er det flere populære fortellerstunder for barn på programmet.

Også i år blir det slakting av julegrisen, men i år flyttes slaktinga til tunet på middelaldergården Stiklastadir. I tillegg kommer over 40 produsenter av lokal mat, husflid og håndverk også til arrangementet for å vise frem og selge sine produkter.

Lokalsamfunnets høytidsfortellinger løftes frem
I høst har over 50 personer fra nærmiljøet jobbet sammen med ansatte fra Stiklestad nasjonale kultursenter med temaet ”Hva er egentlig høytid for deg?” Resultatet er en vakker og tankevekkende utstilling som fyller andre etasje av Molåna under Jul igjen. Utstillingen har fått navnet “Vårres høytid”. Hva betyr høytider for oss? Hvilke forventinger følger med dem? Hvilke følelser utløser de?

Over 30 adventskalendere formidler like mange førjulsfortellinger. Sju dekte festbord forteller om familiefest, tosomhet, jul på jobb, jul med rusproblematikk og jul i fengsel. Ni montre viser ni ulike tolkninger av hva høytid kan være, inkludert høstsanking, spel, Pride og å få beskjed om at du ikke blir utvist fra Norge dette året. En film har fanget ulike høytidsfølelser fra glede til sorg, fra spenning til likegyldighet. Det er et stort spenn i utstillingen. ”Vårres høytid” setter søkelys på mangfoldet av fortellinger som finnes i alle lokalsamfunn. Utstillingen er også åpen og tilgjengelig for alle uka etter Jul igjen.

Jul igjen arrangeres på Stiklestad 7. og 8. desember.

Nøkkelord

ANNONSE