Nea Radio

Mobbeombudet i Trøndelag:

En viktig investering for fremtida, eller et greit tilbud å nedprioritere?

Ingvill Dalseg (H), nestleder hovedutvalg for kultur, Trøndelag fylkeskommune, Tove Eivindsen, gruppeleder V, Trøndelag fylkeskommune og Lill Harriet Sandaune gruppeleder FrP, Trøndelag fylkeskommune. Foto: Privat

– Særdeles skuffende at posisjonspartiene ikke ville støtte forslaget fra opposisjonen med å gi tydelige signaler om at man uavhengig av statlig finansiering, skal sikre at denne ordningen videreføres, heter det i et debattinnlegg.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Når Fagforbundet skriver innlegg i midtnorskdebatt, rundt faren for avvikling av Mobbeombudet i Trøndelag, må Fagforbundet adressere dette til posisjonspartiene Ap, Sp, Sv og KrF. Dette er partiene som ikke prioriterer videreføring av ombudet, dersom statlig delfinansiering opphører. Vi deler bekymringene til Janne K. Bjørnerås, å avvikle Mobbeombudet pga. økonomi, vil være et tydelig signal om å svikte sårbare barn og unge.

Flere fylker hadde mobbeombud, før det i statsbudsjettet for 2018 ble finansiert en nasjonal ordning med mobbeombud for barn og elever i barnehage og grunnskole. Ordningen skulle sikre at ombudet jobbet uavhengig av skoleeier. Deltagelsen i denne ordningen var frivillig, men samtlige fylkeskommuner ønsket å delta.

Samtidig med innføringen, satte regjeringen i gang en følgeevaluering. Evalueringen skulle brukes til å gi innspill til hvordan ombudsordningen bør være i de nye regionene. NOVA Rapport nr. 11/20 «Evaluering av fylkesvise mobbeombud for barnehage og grunnskole» sier at mobbeombudene bidrar til bedre involvering av barn og foreldre i saker som angår psykososialt miljø.

Andre hovedfunn fra denne rapporten er at mobbeombudenes plassering i fylkeskommunen oppleves som uavhengig men ensom, ombudene opplever sin rolle som midt mellom skolen og Fylkesmannen. Nettopp derfor foreslo Høyre, Venstre og FrP, i fylkesutvalgsmøte 1/12, at fylkesrådmannen bør drøfte mobbeombudets rolle og arbeid i fylket vårt. Hvordan kan ombudet videreutvikles og få et sterkt faglig nettverk rundt seg? Kan en løsning være å flytte nettverket til Fylkesmannen? Hvordan skal man på en god måte balansere mandatet mellom systemnivå og relasjonskontakter? Disse spørsmålene løftes fordi Høyre, Venstre og FrP både vil opprettholde og styrke, men også gi forutsigbarhet for Mobbeombudet i Trøndelag.

Arbeid mot mobbing krever langsiktig og målrettet innsats. Høyre, Venstre og FrP ønsker å forsterke innsatsen som gjøres mot mobbing, mobbing skal ikke skje, ikke i barnehage, skole eller andre steder.

Mobbing har blitt et utbredt samfunnsproblem som er med på å ødelegge hverdagen, og som gjør stor skade for veldig mange barn og ungdommer rundt i samfunnet vårt. Det var derfor særdeles skuffende at posisjonspartiene Ap, Sp, Sv og KrF ikke ville støtte forslaget fra Høyre, Venstre og FrP med å gi tydelige signaler om at man uavhengig av statlig finansiering, skal sikre at denne ordningen videreføres.

Ingvill Dalseg (H), nestleder hovedutvalg for kultur, Trøndelag fylkeskommune

Tove Eivindsen, gruppeleder V, Trøndelag fylkeskommune

Lill Harriet Sandaune gruppeleder FrP, Trøndelag fylkeskommune

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...