Nea Radio

En pasient - en journal

Først til Trøndelag

Én innbygger - én journal det er målet når det innføres en felles journalløsning i Midt-Norge. Foto: Fylkesmannen i Trøndelag

Helseplattformen handler om innføring av en ny, felles elektronisk pasientjournal som setter pasienten i sentrum på alle nivå i helsetjenesten.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

De første sykehusene og kommunene vil innføre løsningen i 2021.

- Å få til sømløs kommunikasjon mellom sykehus, fastlege og kommune skal først og fremst gi bedre og tryggere pasientbehandling, sier fylkesmann Frank Jenssen.

– Fylkesmennene i Trøndelag og Møre og Romsdal ønsket å møte eierne og aktørene som jobber med Helseplattformen for å få mer innsikt i hvordan vi kan støtte bedre opp om arbeidet med å sikre kommunenes og fastlegenes deltakelse i prosjektet.

Inntil 8 millioner i skjønnsmidler

Det er Trondheim kommune og Helse Midt-Norge som eier prosjektet, men alle kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal, i alt 84 kommuner, har meldt sin interesse og ønske om å være med. Fylkesmannen i Trøndelag har gitt tilsagn om inntil 8 millioner kroner i skjønnsmidler i 2018 for å støtte opp prosjektets arbeid, for eksempel å sikre forankring i kommunene. Det er første gang det etableres en felles journalløsning for alle nivå i helsetjenesten i Norge.

Midt-Norge regionalt utprøvingsprogram

Gjennom programmet Helseplattformen er Midt-Norge regional utprøvingsprogram for det nasjonale målet «Én innbygger - én journal», og et mulig startpunkt for en felles nasjonal løsning for kommunal helse- og omsorgstjeneste. Det er oppdraget fra helseminister Bernt Høie. I Midt-Norge kan alle sykehus, 84 kommuner og alle fastlegene, koble seg på den felles journalløsningen. Det berører tilsammen over 40 000 ansatte i kommuner, i sykehus og i det private, og 720 000 innbyggere. Alle kommuner i regionen er med i programmet Helseplattformen gjennom opsjonsavtaler. Det er ikke bestemt hvilke kommuner som blir de første til å ta i bruk elektronisk pasientjournal. Men ifølge Helseplattformen planlegger de å rulle ut løsningen til de første sykehusene og kommunene i 2021.

Trondheim kommune med ledende rolle

Trondheim kommune er representert i Helseplattformens ledelse og koordinerer arbeidet opp mot de øvrige kommunene. Andre kommuner i Midt-Norge er representert med ansatte i Helseplattformens prosjektorganisasjon.

– Trondheim kommune tar et betydelig ansvar og en viktig rolle i samarbeidet med Helse Midt-Norge. Trondheims erfaringer med å kartlegge arbeidsrutiner og løse utfordringer underveis, deles raust med alle andre som kan delta. Slik er Trondheim med å ‘gå opp løypa’ for midtnorske kommuner, sier fylkesmann Frank Jenssen, som understreker at flere andre trønderske kommuner, så vel som KS, er aktivt inne i det omfattende arbeidet med Helseplattformen.

Øker kvalitet, sikkerhet og effektivitet

Kvalitetsheving for ansatte og pasient Helseplattformen skal gi økt kvalitet i pasientbehandling, bedre pasientsikkerhet og mer brukervennlige systemer. Dermed kan helsepersonell utføre sine oppgaver på en bedre og mer effektiv måte. Innbyggerne i regionen skal også sikres bedre oversikt og mer kontroll over eget behandlingsforløp når de er i kontakt med helsevesenet. I arbeidet med innspill til krav til elektronisk pasientjournal har Helseplattformen gjennomført 100 workshops sammen med 400 fagfolk og brukerrepresentanter fra kommunene i regionen. Der har de vært med å beskrive dagens situasjon og komme med ønsker og krav til en journalløsning.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...