Nea Radio

Nea Radio

– En mørk del av vår historie

Mørkt: Fram til 1903 risikerte man fengsel ved å få tre barn utenfor ekteskap. Dette er en del av vår historie vi vet alt for lite om, mener forfatter Ragnar Kokkvoll som har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. Foto: Anne Gundersen

Onsdag presenterte Ragnar Kokkvoll boken På flukt for et interessert publikum på Vikhammer bibliotek. – Vi har sett alt for lite på kvinnehistorien i Norge, mener forfatteren.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

Ragnar Kokkvoll har skrevet bok om alenemoren Sina og datteren Betsy Ovedie. Fortellingen beskriver virkelige hendelser og Kokkvoll mener at denne delen av norsk historie er alt for lite beskrevet.

– Dette er en svart del av vår historie. Straffeloven av 1842 sa at det var straffbart med fengsel å få tre barn utenfor ekteskap og denne loven rammet først og fremst kvinner. Dette er noe vi absolutt bør få fram i lyset, mener Kokkvoll.

Saken fortsetter under lydklippet

Ragnar Kokkvoll om boka På flukt - fortellingen om Sina og Betsy Ovedie

Barmhjertighetstyrrani

Sina ser seg nødt til å midtvinters gå til fots - høygravid - fra Hommelvik for å nå Elverum. Der hadde hun slekt hun visste ville ta henne inn. Da hun når Nesvollen ved Ålen, føder hun datteren i et sommerfjøs. Folket på gården ser hva som skjer og gir henne husrom for en tid.

– Denne historien handler om det beste og det verste i den norske folkesjela. Det har vært mye snakk om barmhjertighetstyranni og lignende, men måten Sina og datteren fikk tilhold på Nesvollen sier alt om det som også er den norske humanismen, mener Kokkvoll.

Oppfølger

Kokkvoll arbeider med en oppfølger til boka.

– Den foreløpige historien om Sina og Betsy Ovedie slutter da de går i land på Ellis Island ved New York i USA. Nå følger historien om hvordan de etterhvert ender i Canada, forklarer Kokkvoll og sier at boken er ment som en hjelp til vår kollektive hukommelse.

– Det er mye vi har latt være å ta tak i når det gjelder vår fortid. Historier som dette bør ikke gå i glemmeboken.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...