ANNONSE
Annonse
Nea Radio

50 år siden "homofiliparagrafen" forsvant:

-En lov som sto for undertrykkelse

Erik Sandnes Høsøien. Leder for FRI avdeling trøndelag. Her fra en tidligere utgave av Røros Pride Foto: Andreas Reitan

På dagen i dag er det 50 år siden paragraf 213 forsvant fra det norske lovverket. 119 menn ble dømt etter paragrafen som forbød seksuell omgang mellom menn.

Nea Radio
Nea Radio

Publisert:

ANNONSE
Annonse

- Dette var en lov som sto for undertrykkelse av folk på grunn av hvem de var glad i. Det sier Erik Sandnes Høsøien, leder i foreningen FRIs avdeling i trøndelag.

FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold er den eldste foreningen for skeive i Norge, opprinnelig startet som Det Norske forbund av 1948.

Sovende paragraf

Paragraf 213 ble innført i straffeloven i 1902 og lød omtrent som følger, "Finder utugtig omgjængelse sted mellem personer af mandkjøn, straffes de, der heri gjør sig skyldige, eller som medvirker dertil, med fængsel indtil 1 aar".

Paragrafen ble fjernet 21 april 1972.

Den var lite i bruk de siste årene, men selve lovteksten i seg selv var problematisk.

- Det skapte mye skam rundt seksualitet og det være glad i noen, mange måtte leve i skjul. Så effekten av paragrafen var mye større enn selve kriminaliseringsbiten sier Erik Sandnes Høsøien.

Takker regjeringen

I går gikk regjeringen ved statsminister Jonas Gahr Støre ut ned en uforbeholden unnskyldning til de homofile for at de ble straffeforfulgt av norske myndigheter.

- Dette skal regjeringen ha honnør for sier Høsøien.

- Det var på tide, men måten det ble gjort på var veldig fin, jeg satt med tårer i øynene og hørte på statsministeren, og tenkte på alle de som har kjempet før oss, som ble møtt med sjikane og vonde ord, det var så på sin plass med en beklagelse utdyper Høsøien

Markering i Ravnkloa

I Trondheim ble dagen markert i Ravnkloa. Der var foreningen FRI tilstede sammen med Trondheim Pride og Skeiv Ungdom. Trondheims ordfører Rita Ottervik deltok også på markeringen.

- Det ble holdt appeller, og lagt ned en krans, formet som en rosa trekant. Symbolet de homofile ble tvunget til å gå med under andre verdenskrig og som senere har blitt synonymt med homokampen.

- Det var en fin stund, og veldig stas avslutter Erik Sandnes Høsøien.

ANNONSE